sourze.se

Sexbrott säljer lösnummer åt kvällspressen

Sunny Börjessons artikel om den unga flickan som hittade på våldtäktshistorien handlar om en verklighet som jag och diverse andra debattörer med jämna mellanrum belyser.

En del fattar och en del fattar inte vad vi snackar om. De som fattar för debatten vidare och de som inte fattar lever i okunskap. Jag brukar anklagas för att vara "bitter" och en del tokskaller kommenterar mina artiklar med dumma inslag som jag och "de som fattar" vet grundas på dåliga kunskaper och ren ignorans om verkligheten inom rättsväsendets verksamhet vad det gäller hanteringen av sexualbrottmål. Ibland känns det som om jag står och håller på bli dyngblöt i regnet medan vissa personer, istället för att titta upp i himlen och se att det faktiskt ösregner, lurar sig själva om att solen skiner!

I sin artikel ställer Sunny en viktigt fråga som hon inte svarar, troligen för att hon inte vet svaret. Hon frågar "Varför hittar ett barn på en sådan här grym, detaljerad historia och hur kan hon göra det så skickligt att hon lurar både polisen, föräldrarna och sjukhuspersonalen?". En del av svaret finns en en bok som skrevs i mitten av 90 talet av DN journalisten Lilian Öhrström Sex, Lögner & Terapi - Nordsteds Förlag. I boken granskar Öhström ett 50 tal sexmål och konstaterar att det funnits en hysteri i Sverige sedan slutet av 80 talet kring fenomenet våldtäkt. Hon beskriver i detalj hur unga tjejer påverkas av snacket på skolorna om hur lätt det är att sätta dit killar som är kaxiga och hävdar sig. Om t.ex. hur vissa unga tjejer som inte har en susning om de allvarliga konsekvenserna, tror att man kan hämnas mot vad de upplever som en strikt styvpappa genom att anmäla honom för våldtäkt eller sexuellt utnyttjande.

I boken skriver Öhrström att hon tror att de flesta av fallen handlar om män som tillvitits falskt och att en del av dessa rättsfall kan, enligt hennes mening endast sluta upp med resning och eventuellt frikännande. Sedan boken kom ut har, såvitt jag minns, åtminstone 7 eller 8 stycken, av de fallen som Lilian Öhström tar upp, friats genom resning. Ett av de fallen är det uppmärksammade fallet om en Värmdöbo vars styvdotter anmälde honom för sexuellt utnyttjande efter råd av sin psykolog. Psykologen vars uppgift var att reda ut flickans diverse "sociala problem" hittade en bra lösning nämligen att alla problem i tonåren grundade sig på att hon, som 10 åring, hade våldtagits av sin styvpappa! Naturligtvis hängde flickan på i resonemanget, men när hon då blev vuxen kom hon plötsligt på att det aldrig hade förekommit några övergrepp, utan hon hade åkt på en blåsning av sin psykolog.

Men en del av svaret på Sunny Börjessons fråga kan också besvaras genom att ta en titt på hur den svenska familjepolitiken fungerar i dag. Själv kommer jag ifrån Irland, ett samhälle där de flesta ungdomar växer upp i hemiljön där det finns en pappa och en mamma. Där förekommer inte våldtäkt och sexuellt utnyttjande alls i samma utsträckning som här i Sverige där alltför många av dagens tonåringar vuxit upp med endast en mamma i hemmet. Jag menar nu inte att man ska skylla saken på mammorna utan det är avsaknanden av papporna i barndomen som, enligt min mening, ofta påverkar unga tjejer att ansluta sig till kvinnosaksgrupper. Låt mig nu klargöra att det INTE är fel att ansluta sig till kvinnosaksgrupper, utan vad jag menar är att sexbrottsdebatten har, genom massmedia blivit en del av kvinnodebatten och det blir först när samhället gör saken till en del av mansdebatten som vi kan handskas med problemet därför att fenoment sexbrott är ett manligt, och inte ett kvinnligt problem! En annan sak är att vi i Sverige helt enkelt är urusla föräldrar och de sämsta föräldrar är 60 talisterna vars barn är i dag i tonåren. Enligt vad jag erfar är det 60 talisterna som påverkats mest av den mediala debatten om sexualbrott som förts under 90 talet och därför är det inte så konstigt att deras barn också påverkas. Här vill jag också påpeka att jag inte menar att generalisera utan vad jag menar är detta: De få tjejer som anmäler falska våldtäkter har, enligt mina egna undersökningar av många resningsfall påverkats och stöttats att driva sakerna av deras vuxna omgivningar som i de flesta fall bestått av 60 talister vars diverse inslag i målen som vittnen eller stödpersoner visat sig grunda sig i ett påverkande av mediadebatten om sexbrott.

Sunny tar också upp den massmediala biten i sin artikel. Hon belyser hur medierna slog upp historien om den 12 åriga flickas våldtäktsanmälan och sedan blev knäpptysta när det visade sig att alltihopa var en uppdiktad historia. Här har Sunny rätt. Medierna är en av bovarna i dramat. Deras stora rubriker om sexbrott handlar inte ett dugg om något samhällsansvarskänsla från redaktörernas sidor utan det handlar om en enda sak - sex ökar lösnummerförsäljningen och artiklar om uppklarade sexmål är dels inte politiska korrekta samtidigt som att de inte säljer lika många lösnummer! Jag kan dock på sätt och vis delvis tillfredställa Sunny genom att berätta om ett e.postbrev som jag skickade till Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin för drygt två veckor sedan där jag påpekade att Aftonbladet hade skrivit en stor artikel om en mediaman vars namn jag känner till som hade anmälts för våldtäkt på ett hotellrum i Stockholm men att när det visade sig att saken handlade om en felaktig anmälan hade tidningen inte brytt sig om att tala om detta för sina läsare. Gerdin svarade mig att tidningen hade gjort ett miss och lovade publicera en artikel om bluffen vilket jag dagen därpå läste i Aftonbladet!

Sedan finns det förstås det största problemet av allt. Och detta problem vet vi alla om, men vi saknar makt att lösa det utan att vi väljer in starka politiker som baxar fram en lösning. Jag syftar på de dåliga poliser vi har i Sverige. Poliser som ständigt "tror" på en flickas berättelse om sexbrott genom att strunta totalt i vad de lärt sig om opartiskhet under polisutredningar. Detta problem sträcker sig även till åklagarna och domstolarna, som trots deras opartiska inställningar, ändå fortsätter att döma fel. Men "döma fel" menar jag att ibland döms män oskyldigt och alltför ofta frias skyldiga män.

Jag kan trösta Sunny med en sak; eftervärldens dom kommer att bli hård. Om 20 år, när 80 talisterna mognar kommer man att ta en titt i bakspegeln och se hur idiotiskt det hela egentligen var.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 29 okt 2004 09:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: