sourze.se

Varför män ej vill ta "ansvar"

Angående debatten om att män ska ta ansvar för våld mot kvinnor.

Det är inte så enkelt att män inte vill göra någonting som många kvinnor och en del män vill göra gällande. Utan snarare så att män inte får vara med.

Kvinnojourerna var först med att ta upp kvinnomisshandel och är störst på området. De har stort inflytande i debatten, särskilt riksorganisationen ROKS som de allra flesta kvinnojourer är anslutna till. De vill definitivt inte ha med män att göra.

Även i media har kvinnliga journalister tagit över att skriva om våldtäkt. De flesta debattörerna är kvinnor Wennstam, K. En riktig våldtäktsman

Så det är svårt för män att komma in då. Att de kvinnorna skulle ha bett om hjälp har nog aldrig inträffat. Om man inte anser att utryck som att "Män måste ta sitt ansvar" är deras syn på be om hjälp. De kanske av prestigeskäl inte vill be om hjälp.

Jag är tveksam till personer som vill dela ut ansvar till andra, dels är det att göra det lätt för sig. Sedan är det inte många som tycker om att andra vill bestämma över en. Jag gör gärna saker och hjälper till, men bara för att jag vill det och aldrig för att någon säger det.

I stället för att få flera män att hjälpa till blir många arga, det uppfattas som ett angrepp vilket det kanske också är. De som vill hjälpa till förlorar intresset. Det vore mycket lättare att bara fråga om hjälp.

Om kvinnorna inte vill ha med män i sin kamp mot våldet är det deras sak. Då vore det enklast att bara strunta i allting, jag erkänner att det är frestande ibland. Men som Alvunger sa i en kommentar: "Alltså feministerna drabbas ju inte av att män inte vill befatta sig med våldsfrågor. Det är de utsatta som drabbas."

Exakt, och då är man inte mycket bättre än de som bara delar ut ansvar till andra, fast de lätt kan göra någonting själv. Ofta är dessa personer i maktpositioner i samhället. Dessutom så drabbas männen genom att de pekas ut för att de står för våldet. Så den enda lösningen är att göra något själv.

Men man bör göra det för att man själv vill, inte för att någon vill bestämma över en. Så jag tänker inte säga åt någon att ta ansvar. Det underlättar om man har motivet klart för sig, om syftet är att hjälpa människor eller kämpa för en ideologi eller tankesätt. Där huvudsyftet är att hjälpa andra, men individen kommer i andra hand.

Vad man kan göra i praktiken är kanske som många andra män redan gör. Är med i debatten på platser som är offentliga, vilket många t.ex. gjort på Sourze. Finns många andra platser förstås. Det gör stor nytta, annars är det bara några få debattörer som yttrar sig. Dessutom är det oftast roligt att läsa andras människors synpunkter.

Ärligt talat så vet jag inte vad man kan göra mycket annars. Den som är intresserad kommer säkert på något själv.

Om någon undrar vad jag gjort så har jag en hemsida på Länk: volds-sexbrott.net Av vissa skäl har jag dock inte uppdaterat den på mycket länge.


Om författaren

Författare:
Sören Wallsten

Om artikeln

Publicerad: 24 okt 2004 16:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: