sourze.se

Dags för Gudruns återkomst!

Även om jag inte håller med om din politik måste du göra comeback Gudrun. Du behövs inom svensk politik och nu har du din chans att visa vad du går för. Ta den!

För något år sedan, under ett av Gudrun Schymans flera krisperioder, fruktade jag att Lars Ohly skulle överta som partiledare för Vänsterpartiet. Jag varnade Schyman för Ohly genom att tala om för henne att killen säger konstiga saker till journalister. "Han är en dålig PR-man", sade jag och tillade att ifall hon skulle avgå och han skulle bli den nye ledaren skulle han aldrig skulle kunna hålla ihop partiet. Jag anklagade honom för att vara stel, mesig och inte kapabel att skaffa väljare. Mina farhågor har blivit verklighet i och med cirkusen kring karln just nu. Är han kommunist eller säger han bara att han är kommunist? Är Vänsterpartiet ett kommuniskparti? Lars Ohly har onekligen gjort bort sig, inte bara inför sina egna partimedlemmar utan i synnerhet inför svenska folket. Om han inte sparkas omedelbart kommer det bara att bli frågan om tid innan Vänsterpartiet, så som vi känner till det i dag, försvinner ur riksdagen. Den enda vettiga lösningen nu är att Gudrun Schyman gör comeback och räddar partiet, för Vänsterpartiet behövs i riksdagen.

Jag är definitivt inte vänsterpartist! Snarare tycker jag att en hel del av Vs partipolitik handlar om saker som för mig är helt otänkbara, men jag tror på demokrati och en del av den demokratiska processen är att allas röster måste höras så att den politriska arenan balanseras. Därmed tycker jag att det är viktigt för svensk politik att V-partiet finns som en slags motpol till de andra partierna. Dessutom finns det en del av Sveriges befolkning som hyser de politiska åsikterna som V står för och därför måste de företrädas i riksdagen. Men vad är Vänstern för parti egentligen och hur fungerar den inombords? Är det någon som vet? Såvitt jag kan bedöma består partiet av en rad s.k. "losers" som fungerar som en slags böld på den "kungliga Svenska riksdagens arsle"! Undantaget är förstås Gudrun Schyman, som trots sina olika skandaler som jag för en vet har överdrivits alldeles ur proportion av medierna, ändå lyckades, under sin tid att ge partiet ett starkt och respekterat ansikte utåt.

Det ligger i den svenska nationalkaraktären att inte hävda sig, och det märks inom svensk politik. De politiker som sticker ut hakan får skit. Jantelagen når t.o.m. riksdagens korridorrer. Detta hände i fallet Olof Palme såväl som i fallet Gudrun Schyman. I Palmes fall fanns det dock ett starkt parti med ett långt och framgångsrik förflutet medan i fallet Schyman hon blev ledare för ett svagt politisk parti som egentligen borde ha försvunnit ur riksdagen i och med Sovjetunionens kollaps. Men partiet stannade kvar, mycket tack vare att den gamle muraren Lars Werner ånjöt respekt hos många vänstertänkande väljare. Det var dock när Gudrun Schyman kom och ändrade partiets image som Vänstern växte och blev ett parti att räkna med. Ja - jag vågar påstå att Schyman med sina färgstarka klänningar och med sitt sätt att framstå i media var den enda tillgång som vänstern haft på länge. Men precis som den legedariska mediamannen Lennart Hyland en gång sade "Den som medierna bygger upp - den slår medierna ned!". Men Hyland, om han levde i dag, skulle troligen tillägga att medierna ofta återuppbygger en person som de en gång byggt upp och slagit ned. Mona Sahlin är det bästa exemplet på detta inom modern politik. Tiden är nu mogen för medierna att återuppbygga Gudrun Schyman.

Jag vet inte om Gudrun Schyman ens är intresserad av att åter bli partiledare för Vänstern. Enligt vad jag erfar har hon, under sin tid utstått en hel del tjafs och dumheter från en del av sina partimedlemmar och det skulle därför inte förvåna mig alls om hon bara suckar och avför tanken. Jag skulle nog vara den första att förstå henne. Men om Vänstern vill överleva måste något radikalt ske inom partiet - och det handlar inte om partiets politiska program eller förslagen inom riksdagen utan det handlar om att partiet får ett starkare ansikte utåt så att väljare som hyser sympati för vänsterns idiologi kan känna att partiet leds av en stark ledare vilket Gudrun Schyman faktiskt har visat sig vara.

En bra jämförelse är Storbritanniens f.d. järnlady Margaret Thatcher, vars politik inte alltid gick hem hos alla britter, men vars personlighet och starka ledarskapsförmågor resulterade i att hon respekterades i samhället och vann många röster från sina tidigare motståndare. Opinionsmätningar visar i dag att om Vänsterpartiet fortsätter som det gör kommer många av partiets väljare att svika i nästa val och det kan komma att bli dödsstöten för Vänstern.

Hon är onekligen ridderska på den vita hästen som kan storma in och rädda partiet snabbt. Även om jag inte håller med om din politik måste du göra comeback Gudrun. Du behövs inom svensk politik och nu har du din chans att visa vad du går för. Ta den!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 18 okt 2004 19:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: