sourze.se

Frihet –utan ansvar? 2

I torsdags förmiddag hölls en riksdagsdebatt om "säkerheten på våra anstalter".

Medan V och S håller fast vid en kriminalvård inriktad på rehabilitering, förordar borgarna striktare linjer med fokus på bestraffningsåtgärder för klienterna.

För några veckor sedan debatterade Jämställdhetsombudsman Jämo Claes Borgström mot Folkpartisten och justitieutskottets ordförande Johan Persson, samma ämne. Johan Persson vill illegalisera rymningar. Gång på gång upprepar Jämo-Borgström, socialist och före detta stjärnadvokat att han blir upprörd på grund av idéns problematik. Vilket den också, i mitt tycke, innebär: Kriminella människor väljer att inte underordna sig samhällets regler och statens lagar, vilka är demokratiskt förankrade. Då är det absurt att kräva skuld av dessa individer, vid försök undan statens långa arm. För brottslingen ingår ju rymningar i "katten-på-råttan"-leken. Däremot är det rätt att bygga särskilda fängelser för de grövsta och farligaste internerna.

Tillbaka till torsdagens riksdagsdebatt, Alice Åström V och justitieminister Thomas Bodström avfärdar borgerlighetens förslag om hårdare straff. Samhället bör istället rikta in resurser på att göra om dessa kriminella till vanliga samhällsmedborgare. De avfärdar också moderaten Beatrice Asks definition "hederliga medborgare" på de som sköter sig, med det socialistiska argumentet att: brottslingen alltid är ett offer i sig, det är olyckliga omständigheter som leder in en individ i kriminalitet.

Har då dessa individer inte någon fri vilja och ska etablissemanget fortsätta att förringa deras val, genom att skylla på omständigheterna? Visst spelar social uppväxtmiljö en stor roll för hur en individ kommer att formateras i det vuxna livet. Men innebär det att personen efter sin första gärning inte skall upplysa om att man också har ett eget ansvar för sina handlingar, för vilka man måste stå till svars för?

Jag anser det och upplever det högst motbjudande när politiker av kulör, konstant förnekar detta fenomen.

Kraven på hårdare straff väcker förhoppningsvis ett medvetande hos brottslingen om dennes skuld till samhället och en rakare linjer och vad som är rätt och fel.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 17 okt 2004 16:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: