sourze.se

Samtycke eller sexuella övergrepp?

En del tror att barn kan ha sex med vuxna. Men är det verkligen så?

Efter några artiklar om pedofiler av bl.a. Malin Michea har många kommentarer, av särskilt en person som sagt att barn visst kan ha sex med vuxna, med hänvisningar till olika undersökningar. Tyvärr är han inte ensam om att tro det.

Hur ser de radikala pedofilernas ideologi ut?

Förnekande att barnet tar skada och att barnet är offer. Berättelser där barn beskriver sin relation. Det är samhället som skapar problemen. Ett vanligt argument är att barn själv ska få bestämma över sin sexualitet. Pedofilernas redogörelse av sina förhållanden till barn är till en del idealiserat. Forskning visar att det förekommer en del våld och tvång i deras beteende mot barn. Martens, s. 12-13

I praktiken säger dessa berättelser inte mycket. Även om det mot förmodan skulle finnas enstaka barn som vill ha sex med vuxna betyder det inte barn i allmänhet vill det.

Ett ofta använt argument från ideologiska pedofiler är att det stor skillnad mellan samtycke och övergrepp. Kan barn ge samtycke till sex?

Den vanligaste definitionen på sexuellt övergrepp mot barn är: "Sexuellt övergrepp definieras som indragandet av beroende och utvecklingsmässigt omogna barn i sexuella handlingar som de inte riktigt förstår, som de omöjligt med insikt kan ge samtycke till eller som är ett brott mot de sociala normerna för rollrelationerna inom familjen" Svedin, s. 7

Därigenom faller tanken om att barn skulle kunna ge samtycke, även om många aktiva pedofiler vill tro det. Att barn kan utforska sin sexualitet kan det inte på något sätt jämföras med en vuxens sexualitet.

Barns sexuella beteende: Barn är nyfikna på sin kropp och andras. Intresset varierar mellan olika barn. Försök till samlag eller liknande på med andra barn dockor, var dock mycket ovanligt.
Larsson, s. 11

En undersökning av 231 barn mellan 3-6 år, hade enligt föräldrarna 4 av 10 rört vid moderns bröst, gått naken hemma, rört eget könsorgan, 1 av 4 rört pappans könsorgan. Ca 1 av 5 hade onanerat hemma.Larsson, s. 14-15

Det betyder inte vad några tror, att barnet är redo att ha sex.

"Om en man då inte tvingar sig på en flicka utan gör det hela till en lustfylld upplevelse för henne så är jag övertygad om att hon kan njuta av det." Kristoffer

Att det är skillnad visar sig när ungdomarna hade sin sexualdebut. Vart fjärde pojke och vart tredje flicka hade sin sexualdebut vid 15 eller yngre. Majoriteten hade det vid 14 eller 15 år. Danielson , s. 24

Hade de radikala pedofilernas argument stämt, hade sexualdebuten lika gärna kunnat vart mycket lägre.

Orsaken är att ungdomarna inte känner sig mogna för sex förrän dess. För ungdomarna finna det ingen större brådska heller, en person kan vara sexuellt aktiv långt upp i ålderdomen. Men för en pedofil som bara är attraherad av ett barn under några få år under dennes uppväxt är det stor skillnad. För sedan blir barnet för gammalt, om man kan säga så.


Källor: Danielsson, M. Svenska skolbarns hälsovanor 2001/2002, 2003.

Kristofer, svar på artikel: Länk: frihet.net

Martens, P, Pedofili, 1998

Svedin, C-G, Sexuella övergrepp mot barn Definitioner och förekomst, 1999.


Om författaren

Författare:
Sören Wallsten

Om artikeln

Publicerad: 12 okt 2004 15:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: