sourze.se

Calle, åk till Grekland och bevisa din oskuld!

När ska Calle Jonsson ge sig och komma till insikt med att han måste åka till Grekland och i fall han är oskyldig till grov misshandel, rentvå sitt namn i en domstol?

När ska hans familj och framför allt Calles advokat "Hans Heliga Juridiska Höghet" Lief Silbersky sluta "jönsa" omkring och råda sin klient att göra rätt för sig genom att infinna sig vid domstolen? Med "rätt för sig" menar jag att han måste anamma civil lydnad och åka ner och låta sin sak prövas av en domstol. Ju mer Calle och Silbersky försöker fördröja saken desto mer uppretade kommer grekarna att bli. Hela historien är som en bisarr cirkus som jag nu fruktar kan komma att spåra ur och även om Calle är oskyldig som han hävdar, riskerar han nu att dömas fel på grund av sin civila olydnad.

Jag har skrivit spaltmeter om Calle Jonsson, både här på Sourze och i flera tidningar runt om i Sverige. Fallet har fascinerat mig. Här har vi en kille som troligen är oskyldig, men som istället för att låta den juridiska processen ha sin gång, väljer och uppmuntras av en rad falska profeter att strunta i sitt ansvar. Det gör att jag undrar i fall han omringas av dårar.

Calle Jonsson, då 18 år, greps misstänkt för grov misshandel och dråpförsök på den grekisk ön Kos där han semestrade med sina kompisar. Han fick tillbringa en lång tid i häktet efter vilket han släpptes mot borgen, men sedermera dök han inte upp på rättegången. När han anlände till Arlanda behandlades han av både sin omgivning och medierna som någon slags hjälte! Han fick fika med Justitieministern Thomas Bodström som i sin tur talade med sin grekiska kollega för att försöka påverka Calles fall. Sedan dess har Calle fått en hel del stöd här i Sverige. Men i mina artiklar varnade jag för hur grabben har skjutit sig i foten och jag förutspådde att dagen skulle komma då allas vår lille Calle skulle tvingas åka till Grekland och "face the music". Den dagen har nu kommit. I vilket annat land som helst, och i synnerhet Sverige, hade man omedelbart utfört en arresteringsorder till det landet där karln befann sig. En svensk åklagare eller domstol hade utan vidare lagt ut en efterlysning hos Interpol och vederbörande hade gripits och utlämnats.

Det värsta i historien om Calle Jonsson är kanske hur grekarna har utmålats som skurkar och hur det grekiska rättsväsendet har utmålats som opålitlig - och det som är anmärkningsvärt är att många av dessa negativa uttalanden om greklands rättssystem kommer från advokat Lief Silbersky som kastat sten i glashuset eftersom han kanske är en av de advokater som bäst förstår att vi själva här i Sverige har ett tveksamt och ibland opålitlig rättsväsede!

Jag vill helst inte skriva mer om Calle Jonsson, men jag fruktar att det här inte blir min sista artikel om honom. Jag hoppas att karln blir friad i fall han är oskyldig. Men jag kan inte låta bli fundera över huruvida han hade fått all stöd och uppmuntran att begå den civila olydnaden han begått om han hade varit en mörkhyad invandrarpojke.

Nej Calle - åk nu till Grekland och bevisa din oskuld. Först då får du min respekt. I annat fall kan jag bara kalla dig för den "fugitive" efterlyste som du faktiskt är just nu!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 12 okt 2004 11:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: