FN:s konferens om befolkning och utveckling i Kairo innebar ett nytt och breddat fokus på frågor om jämställdhet mellan kvinnor och män, bestämmanderätt över sin kropp och sexualitet, mödrahälsovård, sexualundervisning, preventivmedel och hiv/aids.
Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är en fråga om mänskliga rättigheter och handlar om alla människors lika värde och rättigheter Det handlar om rätten till liv där staterna till exempel har ett ansvar att på olika sätt förhindra spridningen av epidemier såsom hiv/aids. Det handlar om rätten till bästa uppnåeliga hälsa där frågor som abort, mödrahälsovård, hiv/aids m.m. är relevanta. Det handlar om rättten till skydd för privat- och familjeliv där frågor om bestämmanderätt över sin egen kropp och sexualitet aktualiseras. Detta berör i hög grad kvinnor, unga människor, homosexuella, bisexuella och transpersoner. Det handlar om förbudet mot diskriminering på grund av en persons sexuella läggning liksom diskriminering mellan kvinnor och män eller den stigmatisering och diskriminering som förekommer av hiv-smittade.
Att främja och skydda sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är en prioriterad fråga i svensk utvecklingspolitik. Insatser inom området är viktiga för att minska fattigdomen i världen bland annat genom att främja jämställdheten mellan kvinnor och män, minska mödradödligheten och spridningen av hiv/aids. Det är även ett mål i sig att människor ska få bestämma över sin reproduktion och sexualitet. Men kampen för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter måste också föras i Sverige.
Viser idag ett minskat kondomanvändande bland framförallt unga vilket är ett oroande tecken på ökat riskbeteende vad gäller sexuellt överförbara sjukdomar. Det finns således en risk för att också smittspridningen av hiv/aids snart kommer att kunna öka i Sverige. Vi lever i en allt mer internationaliserad värld och vi måste inse att omvärldens problem också är våra. Som exempel kan nämnas att spridningen av hiv/aids kan karaktäriseras som explosionsartad i Östeuropa.
Frågor om bestämmanderätten till sin egen kropp och sexualitet är fortfarande ingen självklarhet för alla flickor och kvinnor i Sverige. Mäns våld mot kvinnor, inklusive sexuellt våld, måste uppmärksammas än mer och bekämpas. Vidare handlar det om, trots uttryckliga förbud i svensk lagstiftning, kvinnlig omskärelse och tvångsäktenskap. Det kommer rapporter från sjukvården som visar på att .ickor och unga kvinnor vill försäkra sig om att de kommer att blöda på bröllops natten, även om det innebär kirurgiskt ingrepp och trots att inte alla kvinnor blöder vid sin sexdebut. Vi lever fortfarande i ett samhälle där många flickor och kvinnor är underställda männen och därför måste jämställdhetsarbetet fortsätta föras framåt.
Varje 400-500 KVINNOR och flickor runt om världen på
grund av olagliga och osäkra aborter. Världshälsoorganisationen bedömer att det varje års genomförs 10-20 miljoner olagliga och därför osäkra aborter varje år. Frågan om fri abort handlar till slut om vem som har kontroll och bestämmanderätt över kvinnans kropp. Även detta är således en jämställdhetsfråga. Abortmotståndarna har höjt sina röster runt om i världen. De får stöd av till exempel USA, Vatikanen och vissa muslimska länder. Sverige har ett stort ansvar att mot arbeta dessa krafter och att i olika sammanhang lyfta fram vikten av fri abort. Vad som händer i andra länder berör också oss. Dessutom vinner abortmotståndarna mark inom EU. Abort är förbjudet i Irland, Polen och Malta och möjligheterna att få genomgå en abort i Portugal är väldigt begränsade. Nationella åtgärder kan sända viktiga signaler till omvärl den. En sådan viktig signal är frågan om utländska kvinnor ska ha möjlighet att komma till Sverige för att få utföra en abort.
Frågan om sexuell läggning är viktig att lyfta fram när vi talar om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Vi vet att många homo-, bisexuella och transpersoner HBT diskrimineras, förföljs och trakasseras i Sverige liksom runt om i världen. Många vågar helt enkelt inte öppet visa sin kärlek för till exempel en person av samma kön utan tvingar sig att leva enligt den heterosexuella normen. Lagar som förbjuder sex mellan två personer av samma kön finns i minst 90 länder. I jämförelse med många andra länder har vi kommit långt i Sverige för skyddet av rättigheter och förbud mot hets på grund av sexuell läggning. Trots detta så .nns det studier som visar på att HBT-personer i Sverige lever under stark psykologisk stress och att det de utsätts för våld och stigmatisering på grund av sin sexuella läggning. I internationella sam manhang är det ofta väldigt känsligt att ta upp frågan om sexuell läggning men det är inte ett argument som ska hindra oss. Vi måste visa samma kraft och styrka för alla män niskors lika rättigheter som motståndarna visar mot.
Personer som lever med funktionshinder utgör en stor grupp av världens befolkning och ska självklart också ha möjlighet att åtnjuta samma sexuella och reproduktiva hälsa och rätttigheter som alla andra. Detta är också något som framkom i Kairo. Dessvärre är det inte alltid en självklarhet att funktionshindrade till exempel ska få ha möjlighet att bilda familj. I Sverige har det till och med förekommit tvångssteriliseringar av personer med funktionshinder.
Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter handlar om att vara trygg i sin sexualitet, att själv kunna bestämma med vem man vill ha sex, ha kunskap om och tillgång till preventivmedel och skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar. Det finns dessvärre en trend i vår omvärld där sexuell avhållsamhet förespråkas istället för sexualutbildning och kondomanvändning. Det sker till exempel i USA där president Bush lägger stora resurser på att propagera för sexuell avhållsamhet samtidigt som resurser dras in från program som förespråkar sexualutbildning och kondomanvändning. Frågan är het inför höstens val. Även i många av EU-medlemsstaterna förespråkas sexuell avhållsamhet. Dessvärre vet vi av erfarenhet att denna metod inte fungerar. Människor kommer alltid ha sex och det är inte möjligt att förändra detta mänskliga beteende. Förespråkande av sexuell avhållsamhet riskerar istället att leda till fler oönskade graviditeter och mer spridning av sexuellt överförbara sjukdomar som hiv/aids. Vad vi istället behöver är mer sexualutbildning för att stärka ungdomar och deras kunskaper. Utbildningar som handlar om jämställdhet, mansrollen och mäns våld mot kvinnor, rätten över sin egen kropp och sexualitet, frågor om abort och sexuell läggning, preventivmedel för att förhindra oönskade graviditeter och särskilt kondomanvändningen som ett sätt att förhindra spridningen av sexuellt överförbara sjukdomar som hiv/aids.
Det var med det perspektivet som vi enades tillsammans med 178 andra länder för snart tio år sedan. Motståndet fanns då också. Men kampen för alla människors lika rättigheter fortsätter.
Av Mona Sahlin Carin Jämtin 08 okt 2004 11:35 |
Författare:
Mona Sahlin Carin Jämtin
Publicerad: 08 okt 2004 11:35
Ingen faktatext angiven föreslå
Politik, &, Samhälle, Jämställdhet, Politik & Samhälle, Jämställdhet, risk, aids, ökar, sverige, tio, år, sedan, antog, 179, länder, konkret, nytänkande, handlingsprogram, breddade, synen, befolkningsfrågor | föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå