sourze.se

Kapitalismen ifrågasätts, men...

... inte dess viktigaste avart - det nuvarande penningsystemet! Kapitalismen kan väl numera ses som att tjäna pengar på pengar.

Pensionsfonder och andra fonder gör att folket idag passivt äger stora delar av näringslivet, - marxisterna påstås visst eftersträva detta.

Anledningen till att man sparar i fonder är just hoppet om att tjäna pengar på pengar. Nu är det förstås endast ca 2 procent av befolkningen som totalt sett inte förlorar på möjligheten att tjäna pengar på pengar. Men eftersom alla berörda samband inte redovisas av massmedia eller myndigheter, så är det svårt att upptäcka förlusten.

Marknadssystemet däremot betyder samverkan genom ömsesidig anpassning genom avtal och transaktioner, på en helt fri och helt öppen marknadsarena. Varje transaktion berör enbart de avtalande parterna och inga andra, och för dessa byten behövs definitivt inte några politiska majoritetsbeslut eller kontrollmyndigheter.

Uppstår det kapitalism på en marknadsarena så betyder det att de penningsystem som används inte är kvalitetssäkrade. De nationella och federala penningsystemen är ju sedan gammalt inte kvalitetssäkrade mot att kontamineras av "fractional reserve banking". Därför skapas det inflation och konjunktursvängningar som banker och stora låntagare och penningspekulanter tjänar på. Men som allmänheten och övriga bankkunder definitivt förlorar på.

Länk: hanshoppe.com
Länk: nationalreform.org

Det är alltså de av bankerna skapade och av statsmakterna garanterade lånekontosummorna som behöver konkurrens. Och det är rimligen enbart medborgarna själva som genom gemensamma medlemsorgan kan skapa denna konkurrens. De kan alltså bestämma sig för att som alternativ använda sig av egna medlemsbaserade regionala valutor som är kvalitetssäkrade mot ständigt ökande penningmängder och låneskulder.

De som inte vill vara medlemmar behöver inte bry sig utan fortsätta att använda de nationella valutorna. Medlemmarna kan vid varje transaktion använda den valuta som bedöms som mest lämplig från fall till fall.

Med medlemsbaserade och helt kontobaserade "pengar" så behövs det inga skatteavdrag, inga bokföringskrav, ingen deklaration, kronofogde osv., och därmed blir det ju inga svartjobb. Olika delar av offentligsektorn inom regionen har - istället för att vara beroende av skatteindrivning - avtal med medlemsorganisationen om att ge ut en av medlemmarna direktdemokratiskt beslutad "penningmängd" varje dygn t.ex. mellan 2 och 3 på natten. Samtidigt minskas automatiskt den "penningmängd" som finns just då på varje medlems konto med exempelvis 1 . Det gäller alltså för var och en att ha så lite "pengar" som möjligt på kontot kl 2 på natten.

Länk: nordspar.se
-----------------------------------------------

Mansur Olson: Bland stora kollektiv som är oorganiserade, eller svagt organiserade, finns konsumenter, fattiga, skattebetalare och arbetslösa.


Om författaren

Författare:
Uno Hansson

Om artikeln

Publicerad: 07 okt 2004 15:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: