sourze.se

Partistrutsen

Denna mycket vanliga politiska fågel kännetecknas främst av den höga svansföringen.

Den lever största delen av sitt politiska liv med huvudet djupt nedstucket i sammanträden coh fjärran från verkligheten runt omkring. Under nattliga timmar kan den ses flitigt inlärande partiprogrammet och repeterande centralt utsända direktiv om hur man manipulerar väljare. Ibland, företrädesvis när överstrutsen presenterat sin regeringsförklaring eller finansstrutsen sin budget, så kan man se utvalda ministerstrutsar lämna boet för att sprida budskap till andäktigt lyssnande väljare.

I veckan marknadsförde ett antal sådana strutsar budskapet i landets tidningar. Det mesta under rubriken "Hurra vad vi är bra". Socialstrutsen meddelade fattigpensionärer genom Borås Tidning att det blivit "Bättre och bättre för pensionärerna". Något som alla vet eftersom man kunde räkna in mellan 18 och 45 kronor mer per månad efter sista pensionshöjningen i januari 2004.

Strutspolitik är ingenting bara för överstrutsen och hans ministrar. Det finns både regionala och kommunala strutsfarmer. De kommunala sammanträder oftast och då för att i välregisserade ceremonier inta sina inövade positioner i olika frågor. Dessa övningar sker oftast i s.k. förmöten där strutsarna kommer överens med varandra om vad man skall tycka. En ordförandestruts meddelar då vad som är opportunt att tycka i olika frågor och någon gång konsulteras partiprogrammet eller uttyder man kryptiska budskap från högkvarteren i Stockholm.


Om författaren

Författare:
göran holm

Om artikeln

Publicerad: 30 sep 2004 19:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: