sourze.se

Välfärdsstat för vissa

"Pengarna räcker inte till allt" är välfärdssveriges eviga mantra.

Självklart gör de inte det, lika lite som dina eller mina pengar räcker till allt vi vill ha. Men visst borde de räcka till något?

Vi ska vara förstående och solidariska och inte utnyttja systemet. Vi ska inte fundera så mycket på varför avgifterna som måste betalas blir fler och fler samtidigt som lika stor del av lönen går till skatt.

Vad är solidaritet och vad ska den användas till? Är det solidaritet att inte ifrågasätta? Att acceptera och gilla läget? Är det solidaritet att betala skolmatsavgift så att bara de barn vars föräldrar har råd att betala får äta lunch i skolan?

Välfärdsapparatens stora problem är den växande varbölden i dess feta arsle. Den missnöjda medelklassen får allt fler utsugare och parasiter att försörja. Barn, gamla, socialfall och arbetslösa som inte bidrar med något av värde till den ständigt sinande kassakistan.
Visst, jag talar om undantagen, misstagen, de utstötta, kantstötta, misskötta. De som inte ens av sossarna ses som en riktig väljargrupp.

De som tjänar 15000 före skatt men ända har en hög med ungar att ta hand om. De som tvingas prioritera vilka räkningar som är viktigast att betala den här månaden.
De som får ut 120 kr om dagen i föräldrapenning.
De som inte har råd att gå till tandläkaren efter att de fyllt 20.

Det är de som ska vara solidariska och förstå att pengarna inte räcker till alla. Det är de som ska vara med och betala regeringens utlovade höjning av taket i föräldraförsäkringen. Det är de som ska visa förståelse för att direktörer, företagsledare och politiker måste höja sina löner med tiotusentals kronor i månaden för att det är bra för Sverige. Det är de som ska vara med och subventionera lyxlägenheter i innerstaden samtidigt som antalet hyresrätter minskar. Det är de som inte har några tillgångar att skatteplanera med. Som på sin höjd får ett gymkort och fri företagshälsovård i bonus.

Nej pengarna räcker inte till alla, men de räcker till vissa. Välfärdsapparaten andas inte i respirator, den är död för längesedan.


Om författaren

Författare:
Anna Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 29 sep 2004 15:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: