sourze.se

Stoppa smuggelkungar och svarthandlare!

Generösare införselregler för alkohol i kombination med låga priser i länder som Danmark och Tyskland är en stor del av förklaringen till att trafiken över Öresundsbron i sommar blev rekordstor.

"Att bunkra" kvalar helt klart in som ett av de hetaste uttrycken i svenskan för tillfället. Generösare införselregler för alkohol i kombination med låga priser i länder som Danmark och Tyskland är en stor del av förklaringen till att trafiken över Öresundsbron i sommar blev rekordstor. Vi har ett läge där både den legala privatinförseln och smugglingen av alkohol ökar. Tullen har gjort så stora beslag av alkohol att de inte längre har plats att förvara den. I ett enda tillslag i Skåne i somras togs exempelvis tre kubikmeter! öl.

De som inte bunkrar tillämpar kanske en mer modern princip, just in time. Den nya närlivs- och lägenhetsförsäljningen som pågår runtom i Sverige är alkoholmarknadens motsvarighet till 7-Eleven - dynget runt-öppet och särskilt anpassad till ungdomar. Mobilnumren till svarthandlarna sprids på skolgårdarna - inte sällan har svarthandlarna koppling till kriminella nätverk som nu växer.

Det här är exempel på att vi har en allt större helt oreglerad svartförsäljning av alkohol som lever sitt eget liv. För många svenskar finns det nu inga restriktioner alls eftersom alkoholen forslas in i Sverige i stora mängder och säljs sedan vidare till vem helst som önskar köpa - helt skattefritt. Det är alarmerande. Den alkoholpolitik som traditionellt har fungerat relativt bra i Sverige med höga skatter och begränsad tillgänglighet har kollapsat. Idag betalar vi priset där vi trots höga alkoholskatter ser alkoholkonsumtionen öka dramatiskt.

Regeringens särskilda utredare, Kent Härstedt, främsta förslag är att alkoholskatten på sprit sänks för att göra det mindre lönsamt att åka utomlands och handla billig alkohol. En åtgärd som förmodligen är oundviklig i detta läge. Men; det som förvånar är att Kent Härstedt endast föreslår en skattesänkning på starksprit när vi vet hur viktig starkölen är i gränshandeln. Tittar vi på unga människor under 40 år så är ölen helt dominerande. Resandeinförseln och smugglingen uppmättes förra året till 200 miljoner liter alkohol, varav 130 miljoner liter utgjordes av öl. Ölen spelar alltså en stor roll i gränshandeln och vi vet också att många som åker handlar både öl, vin och sprit. Uppgifter från Temo visar exempelvis att yngre personer framför allt handlar starköl när de handlar utomlands, vi vet också att ungdomar ofta berusar sig på öl.

Den skattesänkning som Kent Härstedt föreslår gör sprit billigare i jämförelse med alkoholsvagare drycker som öl och vin. Det driver upp spritförsäljningen här hemma på bekostnad av alternativen. Är det vad regeringen verkligen vill? Tyvärr kommer nog inte en isolerad spritskattesänkning att minska resandet. Vinsten för en person som för in en full ranson från Tyskland är idag drygt 7000 kronor. Med en svensk spritskattesänkning kommer förtjänsten att minska med en knapp tusenlapp. Det betyder att man fortfarande kommer att tjäna drygt 6000 kronor på att ta in en full ranson i Sverige. Spritskattesänkning riskerar därför att bli verkningslös om man tittar på den krasst ekonomiskt.

Alkoholpolitiken är inte klarsynt. Var och en har förstås ytterst ansvaret för sin egen konsumtion - men riksdagen har ansvaret för alkoholpolitiken och det är dags för både uppvaknande och tillnyktrande. Det här året har vi chansen att bromsa utvecklingen. Förmodligen måste vi sänka alkoholskatterna så mycket att införseln minskar rejält. Det är angeläget att sänka alkoholskatterna generellt - också på öl och vin. Genom att göra det vinner vi på nytt kontrollen över alkoholförsäljningen. Då får vi resurser att använda till information om alkoholens skadeverkningar och det egna ansvaret istället för en ändlös jakt på smugglare och svarthandlare.


Om författaren

Författare:
Henrik Von Sydow

Om artikeln

Publicerad: 23 sep 2004 13:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: