sourze.se
Artikelbild

Borgerlig Ko-alition - en magstark historia

En vommen, en nätmage, en bladmage och en löpmage. En folkpartist, en moderat, en centerpartist och en kristdemokrat. En val-ko att se upp för?

Denna nu omtalade ko-alition mellan de fyra borgliga partierna har samlats uppe på Maud Olofssons gård, någonstans i Sverige. Tillsammans har de idisslat en mängd ämnen som de tror sig kunna enas om. Jag hoppas att det inte blir en dödlig allergisk reaktion framåt vårkanten 2006 eller att kon plötsligt blir magsjuk. Kanske blir jordbrukspolitiken bättre efter det här. Kanske blir det fantastiskt eller rent av en katastrof. Vi får väl se.

Men ärligt talat vet jag inte vad jag skall tro. Om väljarna var splittrade innan, tror jag inte att detta underlättar. Om jag skulle vilja rösta på Centerpartiet vill jag kanske inte att en kristdemokrat skall lägga sina kristna fingrar i moralkakburken. Å andra sidan vet man ju inte vad som händer efter ett riksdagsval. Det är ändå som ett lotteri vem man än röstar på. Vem samarbetar med vem? Om jag röstar på socialdemokraterna får jag ändå vänsterpartiet och miljöpartiet i släptåg. Det kanske inte är så mycket bättre.

Fortfarande kan man dock se att detta är en kalv på grönbete. Lätt sprallig och ivrig över att äntligen få komma ut i friska luften. Men vad händer när kalven växt upp till en ko?

Jag undrar hur dessa fyra skall hålla sams i nästan två år. Kommer kon att svullna upp av allt för hög ämnesomsättning, och sedan spricka på valdagen?

Skall detta juverstinna kreatur invagga oss i en sorts lantlig trygghet som moderligt står upp mot den andra sidans kacklande hönsgård i valdebatterna?

Jag har svårt att helt och fast tro på ett gott slut. Kanske beror det på att jag vet vad som kan hända en ko. Man har väl sett på TV-serien "Raskens", när Ida förtvivlat skriker ifrån ladugården: Raskens, koa har sinat. Det kan även bero på att jag lider av en lätt släng av koskräck. Och jag är inte ensam. Litar någon på vad som kommer ut av det här? Det spelar liksom ingen roll hur många magar man har, slutprodukten blir ändå densamma. Vem vinner och vem försvinner?

Kan någon rent av dra nytta av sammanslagningen? Ja, kan de andra på riksdagsgården får väl leka den välkända leken "välta ko". För det här är en ko, inte ens Göran Persson kommer att dansa med.


Om författaren

Författare:
Gert Tjörnebro

Om artikeln

Publicerad: 21 sep 2004 12:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: