sourze.se
Artikelbild

Den farliga sexrådgivaren

Katerina Janouch är en sexrådgivare och skribent med stort inflytande genom sina spalter i Expressen och Vecko-Revyn. Men vad är det hon skriver egentligen?

Katerina Janouch har fått mycket uppmärksamhet för sin roman "Anhörig" som är en historia baserad på hennes eget liv som gift med en alkoholist och drogmissbrukare. I boken kallas paret "Rickard" och "Marisa". Rickard har ett missbruk som blir svårare och svårare, paret skiljs, slåss och återförenas.

När jag läser intervjuerna och reportagen med Katerina Janouch i samband med bokutgivningen slås jag av hennes vilja att hålla ihop sin familj trots alla svårigheter. I verkligheten lever Katerina fortfarande med samma man sedan elva år, trots allt de gått igenom som skildras i boken.
Efter att under en längre tid - som läsare av tidningen Expressen - ha följt hennes sexrådgivningsspalt lägger jag märke till hur de sex- och relationsråd hon ger människor ofta skiljer sig från hur hon själv har uppträtt i sitt liv.

I rådgivningsspalten rekommenderar hon nämligen ofta skilsmässa och att göra slut - speciellt till de kvinnor som skriver in och undrar över sina dåliga förhållanden.
Katerina Janouch kan påfallande mycket om både manlig och kvinnlig sexualitet, men hon borde nog tänka sig för lite grann innan hon skriver med tanke på det ansvar hon har inför den stora läsekretsen. Ibland ger hon råd som måste karakteriseras som rena övertramp. Kanske är det den stora arbetspressen som leder till sådana dubiösa rader som de som var införda i Expressen den 18/7.

Där är det en 28-årig tjej som skriver in och klagar på sitt förhållande med sin jämnårige kille. Killen var relativt oerfaren när de träffades, och de har aldrig haft bra sex, enligt tjejen. Han kan "ligga och pumpa på" i 53 minuter, enligt läsarbrevet. Tjejen tittade nämligen på klockan. Det vill säga, han lider av för sen utlösning.
Katerinas råd är: Gör slut med killen! "Din kille lyssnar inte på dig. Varför gör han inte det? Det är nu ditt ansvar att vara ärlig och förklara att ert sexliv inte fungerar. Jag kan inte se hur du ska kunna fortsätta leva med en kille som så uppenbart inte passar dig sexuellt." citat ur Expressen

Vi kan här se att killen lider av ett sexuellt problem; den kvinnliga motsvarigheten skulle vara en svårighet att få orgasm. Ställd inför detta problem som man för övrigt kan välja att se som en tillgång och bättre än för tidig utlösning kan Katerina endast ge rådet att göra slut. Det är ytterst torftigt och på gränsen till människoförnedrande. Det är möjligt för att inte säga troligt att tjejen och killen inte passar tillsammans, men synnerligen hjärtlöst att skylla allt på att han har svårt att komma.

Ett annat hårresande exempel, ur Expressen den 22/8. En tjej skriver in och klagar på sin kille; bland annat har han kraftig övervikt och rakar sig inte. Dessutom verkar han lite handlingsförlamad och är arbetslös. Men hon älskar honom enligt brevet!

Katerinas omdöme är: Jag förstår inte hur du står ut!
"Har han någon form av missbruk? Tycker det låter som att du gjort vad du kunnat, nu är det dags att du tänker på dig själv."

Återigen blir rådet på lösa grunder att tjejen ska göra slut. Men Katerina har endast hennes brev att gå på och har inte hört vad killen säger om saken. Sådana råd kan ju få rent katastrofala följer, både i det konkreta fallet och genom den påverkan det har på andra som läser tidningen. Ska två som är kära i varandra göra slut för att den ena är överviktig och lite slö i sin livsföring? Så enkelt är det inte.

Jag utnämner härmed Katerina Janouch till en farlig sexrådgivare.


Om författaren

Författare:
Andreas Björsten

Om artikeln

Publicerad: 11 sep 2004 23:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: