sourze.se

Mao- ledstjärna eller tyrann?

Vilken blir Maos plats i historien. Jag tror att han blir en ledstjärna för Kinas folk.

I Kina är Mao en högt värderad ledare detta till skillnad från i västerlandet där han betecknats som en tyrann och massmördare. Hur har man kommit fram till så skilda slutsatser?

En sak som man i Kina uppskattar är att Mao gjorde Kina till en stark och enad nation. Det innebar ett förtryck av såväl kineser som minoritetsfolk. I Kina brukar man säga att Mao var 70 procent bra och 30 procent dålig. Att man behåller Mao som ledstjärna betyder att man får kontinuitet i samhället. Det är betydelsefullt i ett läge när samhället genomgår stora förändringar såsom är fallet i dagens Kina. Kinas ekonomi växer så den knakar. Det är Deng Shao Pings men även Maos förtjänst. Korruptionen är visserligen stor i Kina men den hade varit ännu större utan Mao. Det visar inte minst vad som har hänt i Östeuropa.

Hur Kinas folk kommer att uppfatta Mao i framtiden är beroende av hur det går med tillväxten i ekonomin. Kinas BNP har fyrdubblats sedan 1978 och den växer nu så starkt att den riskerar att överhettas.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 17 aug 2004 10:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: