sourze.se

Regeringsinnehavet ännu säkrare!

Det blir alltmer klart att även Miljöpartiet- liksom Vänsterpartiet- nu stödjer Socialdemokraterna oavsett vilka förslag de lägger.

De borgerliga oppositionspartierna har tydligen lagt av för gott. Visserligen har man nämnt att ett gemensamt valprogram är att vänta inför valet 2006 och Centerns partiledare har av och till talat om att nu är Socialdemokraterna den gemensamma fienden för oppositionspartierna och att målet är att störta regeringen Göran Persson. Folkpartiledaren håller med en bit men tycker att en sammanslagning av två partier skulle vara tillräckligt för att nå målet, medan Moderaterna tycker att det räcker med att kräva justitieministerns avgång. I övrigt är det jättetyst på den politiska arenan och trots att den ena skandalen avlöser den andra i tät följd alltifrån finansministerns oblyga gratisresor i regeringens namn till statsministerns lika oblyga tillsättande av en ny minister, med klart bevisad inkompetens i tidigare jobb. Journalisterna gör ett bra jobb och ser till att skandalerna blir kända för allmänheten men politikerna hörs inte alls. En insändare i Aftonbladet den 9 augusti påpekar att det "faktiskt är journalisterna som har tagit över oppositionens roll i Sverige ".

Regeringsinnehavet torde vara säkrat för lång tid framöver. Sen tidigare vet vi att Vänsterpartiet alltid ställer upp på Socialdemokraternas förslag oavsett hur de ser ut. Även om de går tvärt emot v:s egna programförslag. Alla kommunistledare har varit eniga därvidlag; vi fäller aldrig en socialdemokratisk regering om det skulle finnas risk för en borgerlig sådan. Nu ser vi också hur det andra stödpartiet, miljöpartiet , kommer att följa samma tillvägagångssätt. Nu backar man om skatteväxlingen och storsnackaren Peter Eriksson gör utan att blygas helt om. Man har svårt att följa hans tankegångar när han nu plötsligt säger att mp:s gamla förslag om skatteväxling redan är tio år för sent ute. Aftonbladets ledare 9 augusti tydliggör att mp:s miljöpolitik enbart berör Sverige. Vattenfall ska bli ett miljöföredöme för andra säger Peter Eriksson . Några förslag som EU bör diskutera är helt borta ur hans tankevärld och man måste nu med fog fråga sig hur denna kovändning ska uppfattas av miljöpartiets medlemmar. Ser vi början på ett medlemsras?

I en tidigare artikel här i Sourze ifrågasatte jag de borgerliga partiernas chans att inom rimlig tid återta regeringsinnehavet. För varje dag blir det allt klarare att rubriken på den artikeln "Regeringsinnehavet säkrat till 2010" blir allt sannolikare.


Om författaren

Författare:
Stig Gustin

Om artikeln

Publicerad: 09 aug 2004 16:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: