sourze.se

Ska vi införa dödsstraff eller?

De flesta anser att de måste bli svårare att rymma från våra fängelser. Att säkerheten måste höjas. Att det daltas för mycket med fångar, men...

...man börjar fråga sig om dödsstraff inte skulle vara mer humant än en sådan livstidsmiljö som i så fall krävs för att med hundraprocentig säkerhet hålla fångar inom lås och bom.

Att de tyngsta brottslingarna ska sitta inspärrade så säkert som möjligt vill ju de flesta av oss, men vad är det vi efterfrågar egentligen när vi säger att vi måste höja säkerheten?

För någon vecka skrev några fd interner i DN bl a: "Att vara intagen på en isoleringsavdelning innebär oftast att man tillbringar all sin tid i cellen, som brukar vara på cirka sex kvadratmeter. Bara en timme om dagen får internen gå ut i en liten bur utomhus för att få lite frisk luft."
Här kan de få tillbringa månader.

Om någon av mina närmsta hade bragts om livet hade jag säkert känt mig otroligt hämndbenägen. Jag hade säkert känt för att mörda denna människa med bara händerna. Men, vi har ju inte dödsstraff i Sverige. Många tycker det är helt horribelt att ens nämna det. Ändå är vi för ännu mer inhumana fängelser. Om jag var en livstidsdömd fånge så skulle jag också försöka rymma från dessa förhållanden - Självklart! Vad är svaret då? Hårdare straff, mera isolering? Faktiskt så tror jag att ju mer inhumana fängelser är, desto mer hårdnar klimatet där och det blir allt svårare för de som jobbar där.

Bodström pratar om att höja säkerheten. Man ska inte få rymma ostraffat. Nej, det kan man ju tycka. Han uttalar folkets röst och vilja. Självklart - han är ju en folkvald politiker. Detta förväntas av honom, liksom det förväntas av moderaterna att utnyttja läget att slänga in en bomb i sossebunkern. Att installera metalldetektorer låter ju faktiskt bra, men vad innebär det ytterligare med höjd säkerhet? Att aldrig mer kunna få ett obevakat besök? Att alla besök som görs på våra fängelser måste ha föregåtts av en grundlig kroppsundersökning? Kanske även av personal. För detta behövs ju självklart mer resurser. Var ska alla dessa pengar komma ifrån? Det skriks ju överallt i Sverige från munnar som behöver mättas.

Att fångar försöker rymma är ju inte konstigt. Frågan är hur hårt man kan dra åt snaran inom svensk fängelsesäkerhet, innan dödsstraffet börjar bli en mer human utgång.

Själv är jag emot dödsstraff.


Om författaren

Författare:
Anna Drangel

Om artikeln

Publicerad: 06 aug 2004 09:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: