sourze.se
Artikelbild

Kändisskap - vår nya folksjukdom

Du behöver inte skämmas. Kändismissbruk och kändisskapet är en sjukdom och som anhörig är vi lika drabbade. Sträck ut din hand.

Kändisskapet som sjukdom yttrar sig på två olika sätt. Det ena, som det inte finns botemedel mot, är att du själv blir kändis. Den andra något lindrigare varianten är missbruket av kändisar.

Vi som tillhör gruppen AA, anonyma anonymisar, måste hjälpa till. Skänk en slant, hur lite du än mäktar med. Vi måste tillsammans arbeta för att rädda kändisarna och missbrukarna från att gå under. Vi är trots allt ganska många som hittills lyckats hålla stången och förbli anonyma eller som kan bruka kändisar med måtta och ändå klara av vardagen. Jag är inte emot ett förbud mot kändisskapet men vill se en bättre kontroll. Förslag finns om att begränsa kvoten för införsel av skvallertidningar över gränsen, och att kvällstidningar och andra skvallerblaskor bara skall få säljas i speciella butiker. Dessa skulle då givetvis ha helgstängt. I värsta fall skall tidningarna tvingas att bara publicera fakta.

Kändisskap och kändismissbruk måste klassas som en sjukdom, precis som matmissbruk, allergi eller alkoholism. Vi måste också bygga fler lokala center för AK, Anonyma Kändismissbrukare och Anonyma Kändisar.

Så yttrar sig sjukdomen:
Kändisskapet:
Inkubationstid: Från ett par timmar till några år.

Symptom:
En dejt blir ett könskrig. En drink ett fylleslag. En kortvarig flirt kan plötsligt bli en maktkamp och din bortglömda svettluktande träslöjdslärare blir oväntat intressant. - Han var trevlig men tystlåten och lite udda, kanske han uttalar sig. Se också upp för 20 år gamla passfoton.

Botemedel: Inget

Rekommendation för smärtlindring:
Prata med psykolog. Ta ut alla silikonkuddar, byt frisyr, skaffa dig ett anonymt arbete, byt namn, fru eller man, skaffa dig ett hus i skogen. Låt Botoxen verka ut. Slappna av och låt rynkorna vara naturligt placerade i ansiktet. Efter några år är du dock inte botad från kändisskapet, utan bara mer bortglömd. Helt botad blir du aldrig. Kändisskapet är ett permanent, kroniskt sjukdomstillstånd som du dock kan lära dig leva med.

Så skyddar du dig:
Vistas aldrig i närheten av andra kändisar. Säg eller gör aldrig något kontroversiellt i närheten av journalister. Anmäl dig aldrig till något lekprogram, doku-såpa eller kändispanel i TV. Tacka nej till utvik. Våga säga NEJ!

Kontakta sjukvården:
Om du känner ett uppdämt behov av att säga eller göra kontroversiella saker för att du inte har förekommit i kvällstidningarna den senaste månaden, bör du kontakta närmaste vårdcentral.

Missuppfattningar om sjukdomen:
Kändisskapet och erkändisskapet är inte alls samma sak. Dessa två kan uppfattas som oskiljbara enäggstvillingar men är två helt separata företeelser som ofta förväxlas. Kändisskapet är en sjukdom som irriterar invärtes och som hela tiden måste underhållas för att hållas i schack. Den har ett kortsiktigt utnötande och utnyttjande tillstånd. Erkändisskapet är ett långsiktigt uppbyggande av erkännande och acceptans, och bygger på kunskap och kvalité.

Kändismissbruket:
Inkubationstid: Ingen. Långsamt uppbyggande till ett abnormt beteende. Plötsligt hittar du på alla möjliga anledningar till att läsa och tala om kändisar.

Symtom:
Inköp av alla kvällstidningar plus veckotidningar som Hänt Extra och Se och Hör.
Vid svåra fall kan sjukdomen göra att du surfar på Internet i jakt på vem som är "Allsvensk stjärna i krogslagsmål" eller "Skådespelare körde rattfull". Vi har även hört om extrema fall där människor köpt Hemmets Journal i hopp om att hitta ett litet kändiskorsord för att få en kick. Det är också vanligt att smygläsa skvallertidningarna, t ex hos frisörer eller andra skönhetsinrättningar. Många döljer dock sitt kändisbehov genom läsa den mer acceptabla varianten, kallad kvällstidning.Om sjukdomen yttrar sig i plastikoperationer för att likna någon kändis, eller önskan att vara med i en doku-såpa, ring 112.

Botemedel:
Botemedlet ligger i att helt dra ner på konsumtionen. De första veckorna kommer du att uppleva en svår abstinens som dock sakta klingar ut. Det är dock viktigt att du har stöd från andra i din närhet. "Anonyma Kändismissbrukare" hjälper dig i ett tiostegsprogram. Erkännande är första steget. "Mitt namn är XXX och jag missbrukar kändisar". Hos AK går vi också igenom allt ditt läsmaterial så att du inte har smugglat in artiklar eller småbilder på kändisar. Din värld där en kändis inte är det viktigaste i ditt liv, eller det intressantaste du har att prata om, kan bli verklighet. Men som många andra i din situation säger: En gång kändismissbrukare, alltid kändismissbrukare. Vi är dock här för dig.
Jag avslutar med ett utdrag ur en av sångerna vi sjunger på våra möten:

If you don’t go and buy it
Then they won’t glorify it
To read it sanctifies it
So why do we keep fooling ourselves

Sångtext från låten "Tabloid Junkie", av den icke helt okände Michael Jackson, CD: History - Past, Present & Future


Om författaren

Författare:
Gert Tjörnebro

Om artikeln

Publicerad: 03 aug 2004 12:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: