sourze.se
Artikelbild

Pensionerna halkar efter!

Det ser dystert ut för pensionärernas möjlighet att följa löneutvecklingen nästa år.

Statistiska centralbyrån har nu beräknat prisbasbeloppet för 2005 till 39,400 kronor vilket är en höjning med 100 kronor jämfört med i år. Enligt beräkningar som Föreningssparbanken gjort innebär det att pensionerna höjs med 15 - 18 kronor i månaden. Det kan vara av intresse att jämföra denna pensionsökning som helt följer de regler som gäller för det nya pensionssystemet med löneutvecklingen. Enligt de flesta avtal ökar lönerna i genomsnitt med cirka 9 procent på tre år 2004-2006 dvs med tre procent per år. Det betyder att lönen för en medelinkomsttagare ökar med omkring 6000 kronor nästa år dvs med 500 kronor i månaden eller cirka 30 gånger större än pensionärens ökning.
Ny eftersläpning av pensionerna är tydligen på gång trots löften att pensionerna nu bättre ska följa löneutvecklingen än vad som skedde under 90-talet.


Om författaren

Författare:
Stig Gustin

Om artikeln

Publicerad: 23 jul 2004 08:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: