sourze.se

Muslimer - mördare?

Islamitiska män, brr, de måste vara hemska. Om de inte kidnappar sina döttrar till försäljning i hemlandet, så spränger de sej själva till döds eller kraschar flygplan in i byggnader.

Som de flesta "kristna" har jag alltid varit misstänksam mot allt vad islam heter. Man har ju sett hur kvinnor behandlas, förbjudna att göra något utan tillstånd från en manlig släkting - och islamitiska män, brr, de måste vara hemska. Om de inte kidnappar sina döttrar till försäljning i hemlandet, så spränger de sej själva till döds eller kraschar flygplan in i byggnader. Det är väl ungefär den bilden man får av muslimer i medierna idag.

Så som den nyfikna och ifrågasättande människa jag är, tänkte jag att okej, vi tar och läser lite ur Koranen och om islam. För muslimer påstås trots allt tillhöra människosläktet och något gemensamt måste de väl ändå ha med oss "normala"?

Men för att verkligen kunna sätta sej in i islam och göra sej en riktig bild finns bara ett sätt; lära sej arabiska och läsa Koranen på originalspråket. Vi andra, vanliga döingar får nöja oss med de översättningar som finns
tillgängliga.

Den senaste översättningen till svenska från arabiska är "Koranens budskap" Mohammed Knut Bernström och så finns det en intressant bok till, "99 frågor om islam" Jan Hjärpe där man får svar på en del frågor.

Mina tidigare kunskaper har varit ganska så vaga. Visst, jag visste att judendom, kristendom och islam har samma ursprung, men hur nära de egentligen ligger varandra blev jag förundrad över.

Kan man sin bibelhistoria någorlunda är de förvånande att finna att exakt samma människor finns i koranen. Endast sättet att skriva dessa namn och uttala dem skiljer.
Så i princip skulle man kunna säga att gamla testamentet är del 1, judar nya del 2 kristna och koranen del 3. muslimer

Det finns drygt 1 miljard muslimer i världen idag, ca 20 procent av världens befolkning och med lite huvudräkning inser man att även om det bara rör sej om någon ynka procent av muslimerna som hör till kategorin kvinnohatare/självmordsbombare, så blir de många. Men att påstå att alla muslimer är mördare är detsamma som att påstå att Jehovas vittnen eller församlingen i Knutby är den enda äkta kristendomen. Islam finns i lika många varianter som kristendomen. Alla religiösa samfund verkar ha sin egen tolkning av sin "heliga skrift".

Av det lilla jag hunnit läsa och studera framstår en sak klar; islam om man räknar bort fanatikerna är i grunden tolerant mot all annan religion och den verkar inte vara vare sej bättre eller sämre än kristendom eller judendom. Inte är det heller tillåtet att för en muslim att begå självmord. Endast då man ska försvara sin tro är detta tillåtet.

I mina ögon ser det mer ut som ett anfall än ett försvar, när en självmordbombare spränger sej själv och andra till döds eller använder flygplan som bomber. Vad gäller kvinnoföraktet, så skiljer det sej knappast från det som finns i bibeln. Vilket i och för sej inte är underligt, eftersom koranen i stora delar bygger på gamla testamentet.

Vad är det då som driver dessa galningar? Samma fenomen som drivit alla galningar genom mänsklighetens historia; makthunger. De har plockat upp något som i de flesta människors ögon verkat vara en bra idé. Älska din nästa, dela lika och/eller uppnå materiel/själslig tillfredställelse, genom att följa just vårt budskap. Grundidén eller tanken var nog både bra och fin i början, till dess att de makthungriga galningarna lyckats genomföra sina egna tolkningar. Om det sedan rör sej om en religiös eller politisk grundtanke är oväsentligt. De tar vad som råkar finnas i deras närmaste omgivning just där och då.

För i grund och botten, vad skiljer egentligen en fanatisk "muslimsk" självmordsbombare, en girig "kristen" president eller en "kommunistisk" diktator? Endast sättet att döda och antalet döda.


Om författaren

Författare:
Ilona Betula

Om artikeln

Publicerad: 19 jul 2004 16:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: