sourze.se

Varför föder kvinnor med smärta?

I femtio år har metoden för att föda barn smärtfritt varit känd. Ändå skriker sig kvinnor fortfarande igenom sina förlossningar. Att föda barn med smärta är ett mänskligt och medicinskt vansinne.

På femtiotalet utarbetade läkare i Sovjet och Frankrike en metod för att föda barn smärtfritt. Pavlovs arbete med betingade reflexer lade grunden till den kända psykoprofilaxen som innebar att kvinnan genom träning kunde kontrollera och föda sitt barn utan smärta. Metoden väckte stor uppmärksamhet och skulle revolutionera hela mänskligheten. Synen på förlossningen skulle helt förändras. Ingen kvinna skulle behöva gå hela graviditeten och oroa sig över den hemska förlossningen.

I Sverige infördes en väldigt förenklad och rationaliserad version som vi kallade psykoprofilax, men det var bara en blek skugga av den franske doktorn Lamaze metod. Den underlättade förlossningen, men gjorde inte den helt smärtfri. I takt med nya bedövningsmedel har metoden försvunnit ifrån den svenska mödravården. Istället för att lära ut hur kvinnan kan kontrollera sin förlossning väljer idag den svenska sjukvården att bedöva kvinnan och föda med våld.

Medicinskt är bedövning ett mycket sämre alternativ. Förlossningarna blir utdragna och kvinnan mer passiv i förlossningsarbetet. Förlossningar är ett högriskmoment för kvinnan och barnet. En aktiv kvinna som svarar på kroppens signaler är det bästa. En ryggmärgsbedövning som tar bort känseln är humant, men medicinskt ett dåligt alternativ. Droger innebär risker för modern och barnet.

För kvinnan är smärtan ett gissel hon får oroa sig för under hela graviditeten. För vissa kvinnor upptar detta hela deras vakna tid och dem missar att njuta och få kontakt med barnet under graviditeten. Inställningen till barn och föräldraskapet kan präglas av smärtan. Det finns kvinnor som väljer att avstå på grund av rädsla för förlossningen. Det märkliga är att mödravården är inställda på att en graviditet ska göra ont. Det varnas och pratas om bedövningar och ingenting om hur man föder smärtfritt.

Partnerns roll stärks i en smärtfri förlossning. Istället för att vara en ömkande statist blir partnern en aktiv coach som är nödvändig för att kvinnan skall klara förlossningen. Hela graviditeten får partnern en helt annan delaktighet om han initieras i psykoprofilaxträningen. För oroade blivande partners är det en gåva att få en konkret och betydande uppgift.

Svensk sjukvård måste vakna ur bedövningsträsket och börja en allmän utlärning av Lamaze metod. Det måste göras ordentligt och det kostar pengar. Blivande föräldrar måste få en ordentlig utbildning i metoden. Men vinningen är desto större. Ekonomiskt sparas det in på narkosläkare, bedövningsmedel, eftervård och kejsarsnitten minskar. Vinsten är dock mänsklig i första hand. Tänk om förlossningsskräcken som är så djupt rotad i vårt medvetande kunde ersättas med en positiv bild av det magiska ögonblick det är när en ny människa ser dagens ljus. Föräldrar som kontrollerat och utan smärta föder sitt barn vinner en stor seger. Det är dags att Guds dom över Eva upphör. Du skall icke mera föda med smärta!


Om författaren

Författare:
Hampus Engqvist

Om artikeln

Publicerad: 15 jul 2004 13:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: