sourze.se
Artikelbild

Gör en skönhetsoperation - dra av i deklarationen

Nu står det klart, det är helt okej att dra av tandläkarräkningen i deklarationen. Det vill säga, iaf om du är fotomodell och lever på snygga tänder och ett vackert leende.

Länsrätten i Halland har gett en frilansande fotomodell rätten att dra av 55 000 kronor för den tandrenovering hon gjort, skriver Hallands Nyheter idag. Detta öppnar en otrolig möjlighet för oss vanliga svenssons som vill göra det där lilla extra, kanske för att öka chansen att få ett jobb eller löneförhandla. Plötsligt kan vi se en nyrenässans på skattemyndigheten, de kommer att överhopas av liknande avdrag, om det nu går att hävda som fotomodellen i fråga gör: "omsättningen har ökat efter ingreppet". Hon påpekade att en renovering av hennes tänder var nödvändig för att hon skulle behålla sina kunder och kunde dessutom visa att hon hade nekats uppdrag just på grund av sin munstatus... eller som hon själv uttrycker det: "av skönhetsmässigt defekta tänder". Detta gör att jag tänker; varför ska man då inte kunna hävda detsamma när det gäller fettsugning, silikonbröst, ansiktslyftning och så vidare? Jag uppmanar Svenska Folket! Gå till tandläkaren, plastikkirurgen eller vad det nu må vara. För i dagens ytliga Sverige så tjänar du på att se bra ut. Naturligtvis har du större chans att få löneförhöjning om du glider in med ett stort vackert leende till chefen, än om du går in och döljer munnen lite försiktigt med handen för att chefen inte ska se den där lilla biten som precis lossnade häromdagen. Hur länge dröjer det innan vi kan läsa rubriker som: "Känd Porrfilmsstjärna fick dra av sin penisförstoring i deklarationen. han hävdade att det var en nödvändighet, eftersom kraven ökar och ökar inom den bransch han arbetar inom".

Vi förflyttar oss från luckorna i munnen till luckorna i välfärden, som växer sig allt större. Så sent som i november ifjol kunde vi läsa Lena Mellins inlägg i Aftonbladet om just bristerna i tandvården i Sverige. Socialstyrelsen visar statistik på att 6,5 av Sveriges befolkning inte har råd att gå till tandläkaren överhuvudtaget, för att de inte har råd med avgifterna. Men i och med detta beslut av länsrätten i Halland så har villkoren förändrats.
.
Det kanske är en trend vi ser. Enligt en utredning av Folkpartiet kostar skönhetsoperationerna idag oss skattebetalare en kvarts miljard kronor varje år via sjukskrivningarna till följd av dessa skönhetsoperationer. Från och med den 1 juli i år är det arbetsgivaren som får stå för hela omkostnaderna, men är den sjukskrivne anställd i den offentliga sektorn så är det vi skattebetalare som betalar, och dessa operationer ökar och ökar. Vad blir konsekvenserna av detta om nu dessa skönhetsoperationer dessutom kommer att kunna dras av i deklarationen?


Om författaren

Författare:
Åsa Welin

Om artikeln

Publicerad: 11 jul 2004 21:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: