sourze.se

Alla bör få psykiatriskt vård

Har man mördat en utrikesminister behöver man hjälp, inte sitta inspärrad i 20 år stirrandes rakt in i en cellvägg.

Jag tycker att den här diskussion om huruvida Mijailovic skall dömas till livstids fängelse eller till rättspsykiatrisk vård är lite konstig. Har man mördat en utrikesminister behöver man hjälp, inte sitta inspärrad i 20 år stirrandes rakt in i en cellvägg. Oavsett om man gjorde det i ett totalt förvirrat tillstånd eller i ett kallsinnigt planerat och medvetet dåd. Man behöver förmodligen lång och konsekvent psykiatrisk vård. Nu dömdes han ju i hovrätten till vård. Bra för honom. Bra för oss också, säger jag. Jag skulle inte vilja ha ut honom på gatorna igen utan att han fick hjälp. Jag har dock ingen aning om skillnaden i domen. Om han hade dömts till livstids fängelse, hade han då inte fått någon vård, eller? Låter ännu märkligare. Är det så att han nu får psykiatrisk hjälp tills de anser att han är helt frisk och sedan släpper ut honom? Det kan väl ta ännu längre tid än en livstids fängelsedom.

Nu är det inte bara de direkt uppenbara som behöver ha hjälp av psykiater. Jag anser att om man har kört rattfull, våldtagit, utsatt barn för övergrepp, misshandlat, skrivit ut falska fakturor eller plågat grannens katt, behöver man också psykiatrisk vård. På ett eller annat sätt mår dessa personer dåligt och behöver samtalsterapi i någon form. Man kan helt enkelt inte vara helt frisk i huvudet. Det finns väl ingen anledning till att bara spärra in en människa under en viss period, släppa ut dem och sedan hoppas på att allt är på topp. Jag har inte den blekaste aningen om hur det går till i ett svensk fängelse, det kanske är så att alla får samtal av terapeutiska natur. Bra, säger jag igen, även om jag inte tror att så är fallet. Om någon med insikt läser detta kan man gärna lägga en kommentar. Det kanske inte är så att alla behöver ha sju års terapi men några månader till några år skulle väl inte skada. Det kanske inte är uppenbart om man fifflar med företagets ekonomi, att man behöver ha hjälp men även en sådan har fått en snedvriden bild av sig själv och sin omgivning och skulle nog må bra av att tala med någon. Naturligtvis skall man inte kunna gå och komma som man vill. Frihetsberövad skall man givetvis vara, med alla de inskränkningar detta medför. En sådan som Saddam Hussein vill väl många se dömd till livstids fängelse, eller bli skjuten och slängd tillbaka till sitt lilla tillflyktshål. Själv ser jag bara en förvirrad man som klart och tydligt tappat konceptet av sig själv och världen. Han skulle verkligen behöva vård. Och det för länge sedan. Förresten, det skulle väl snart alla behöva.


Om författaren

Författare:
Gert Tjörnebro

Om artikeln

Publicerad: 09 jul 2004 11:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: