sourze.se

Datalektiker - omyndigförklarad?

Kommer de som inte kan använda en dator att bli omyndigförklarade i framtiden?

För en dyslektiker, som gillar att skriva, är en ordbehandlare ett mirakel. Lägger man sedan till även fysiska svårigheter att hålla i en penna, då framstår datorer som en gudagåva. Och fotografering! Med en digitalkamera är det bara att knäppa på så mycke man orkar och hinner. Att det råkar komma med lite fingrar eller annat spelar ingen roll. Det kostar inte skjortan att framkalla och konstatera att av 24 bilder kanske 2-3 st är något att ha.

Och Internet öppnar nästan hela världen även för någon som bor avsides. Där finns information att hämta dygnet runt. Kontakta myndigheter, sköta bankärenden, betala räkningar, beställa saker, få nya vänner, hålla kontakten med gamla och möjlighet att läsa nyheter. På valfritt språk. Möjligheterna är oändliga och Internet är en stor hjälp i mångt och mycke. Och jag är bara glad över att allt fler myndigheter och företag ordnar egna hemsidor, där man själv kan sköta det mesta.

Men om man nu inte kan lära sej sköta en dator och hur Internet fungerar? Det kanske inte finns pengar nog att köpa en dator i familjen eller personen ifråga bara inte kan lära sej. Det finns människor som bytt land och språk i vuxen ålder och trots 20-30 år i det nya landet inte lärt sej landets språk. Och chansen att en "datalektiker" ska lära sej använda en dator, är lika stor som att jag skulle lära mej stava rätt utan ordbehandlare.

Hur ska en sådan människa i framtiden klara sej? När det redan idag kan vara mycke krångligt och besvärligt att göra något så enkelt som att betala en räkning. Ett problem som oftast drabbar äldre människor på mindre orter värst när posten lägger ner. Där ingen kollektivtrafik existerar och de kanske aldrig har haft bil/körkort eller blivit för dåliga att köra. Lantbrevbärarna räddar många gamlingar som känner sej främmande/rädda för allt detta nya. Länge leve alla "Lantisar", en av postens få kvarvarande spillror av service med toppkvalitet. Så ge f-n i och tafsa på dem, tack!

Kommer "datalektikerna" bli tvungna att skaffa sej en förmyndare i framtiden, för att kunna betala räkningar, deklarera, rösta etc. För i samma takt som tjänsterna på nätet ökar, verkar möjligheten att få "mänsklig" hjälp minska. Något som alla som försökt kontakta större företag eller myndigheter med hjälp av telefonen vet.

Logiskt sett borde det väl vara tvärtom!? Ju färre av oss som "stör" dessa upptagna myndigheter/företag och istället sköter sina ärenden på nätet, desto lättare borde det vara för dem som måste ringa, att komma fram och få hjälp.


Om författaren

Författare:
Ilona Betula

Om artikeln

Publicerad: 01 jul 2004 11:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: