sourze.se

Grekisk rätt rättvis enligt Billy Butt

Fallet "Calle Jonsson" fortsätter att snurra i media. Debatten om Calles skuld eller oskuld tar fart igen. En av dess härförare är Billy Butt.

Klagomål på att media framställt Calle som oskyldig duggar från hans penna, klagomål på att Calle får mer uppmärksamhet för att han är blond och svensk lika så. Själva sakfrågan, det rättsliga bemötandet Calle mottagit från Grekiskt rättsväsende, ägnar han inte en tanke. I stället slår Billy Butt fast att Grekland är en del av det demokratiska moderna Europa och då måste det vara en rättsstat. I nästa andetag anklagar han Calles familj och advokat för att vara naiva.

Det finns en massa vackra lagar och konventioner som alla EU länder avtalat att följa, det finns däremot inget kontrollorgan som övervakar att det verkligen görs. Så verkligheten är tyvärr sådan att ett EU medlemskap inte automatiskt borgar för rättssäkerhet. Att tro något annat, det är verkligen naivt.

Det här är heller ingen landskamp mellan Sverige och Grekland, det här handlar om en ung människa som åkte på sin första utlandssemester och blev anklagad för mordförsök på väldigt lösa grunder. Calle misshandlades svårt av polisen på Kos, de försökte få honom att skriva på ett erkännande. De sa också att de skulle se till att han fick 10 år och lyckades inte det skulle de istället skära halsen av honom. Calle sattes sedan i häktet på Kos. Ett litet rum som han fick dela med ca 20 albanska båtflyktingar. De fick dela på tre madrasser och hade en hink som toalett. Calle tillbringade fyra dygn i detta häkte med brutet näsben, spräckta trummhinnor och ett infekterat sår i armen.Calles morfar åkte till Kos för att försöka hjälpa honom. När han äntligen fick träffa Calle var han i ett fruktansvärt dåligt skick. Han skakade och hade svårt att gå, det tog flera minuter innan Calle kände igen sin morfar. Calle häktades och hamnade på Avlona, ett ungdomsfängelse utanför Aten. Där satt han sedan i åtta månader innan han släpptes mot borgen. Förhållandet där var heller inget vidare, det fanns till ex ingen värme, så på vintern hade de några minusgrader i cellen.

De flesta som man berättar det här för tror inte att det är sant och jag förstår dem så väl. Jag trodde inte heller att det kunde fungera så har i ett EU land på 2000 talet. Men sådan är verkligheten, det är tyvärr inget utslag av Calles fria fantasier. Jag vet att det är så här. Jag vet också att svenska myndigheter känner till detta men väljer att tiga med motiveringen "vi ska inte klaga på andra för vi gör ju också fel ibland". En tanke på alla de hundratals människor sum utsätts för detta har de inte. För precis som Billy Butt tror halva svenska folket att rättssystemen innom EU håller samma nivå, annars skulle de ej få vara med.

Billy Butt ger även Expressen hård kritik för att de ska ha framställt Calle som oskyldig och att han fått mer utrymme för att han är svensk. Jag har ingen aning om Calle fått lika mycket uppmärksamhet om han hetat Mohammed och varit från Tunisien. Kanske har Billy rätt där, kanske inte. Hur som helst kan man väl knappast lasta Calle för detta. Frågan om hurivida svensk media skulle ha rasistiska motiveringar tycker jag man ska diskutera separat och lämna Calle utanför och jag tycker inte att Calle behöver be om ursäkt varken för att han är blond eller svensk. Jag tycker det är bra att så många som möjligt får den hjälp de behöver, oavsett om de är vita, svarta, röda eller för all del lila. Men det tycker tydligen inte Billy Butt.

Jag läste för ett par månader sedan en artikel i Aftonbladet om hur Billy Butt blivit tagen för fortkörning i Lettland och mutat sig fri. Calle har också haft det alternativet, men tordes inte. Han hade inte hunnit lära sig att det funkade så, så han var rädd att då bli åtalad även för det. Hade det varit bättre av Calle att köpa sig fri? Med tanke på hur rädd Billy Butt blev över att riskera att hamna i Lettiskt fängelse för fortkörning borde han ha mer förståelse för Calle som faktiskt riskerar livstid. Man kan inte ha en regel för andra och en för sig själv.

När det gäller fallet "Calle Jonsson" ska jag erkänna direkt att jag är partisk. Jag är släkt med Calle och har ju självklart därför svårt att hålla mig objektiv. Men jag begär inte heller att någon automatiskt ska tro att Calle är oskyldig. Jag begär att man ska sätta sig in i saken och försöka förstå. Det finns en anledning till att Calle inte törs åka på någon rättegång i Grekland. Det finns tveksamheter, grova sådana. Det är kanske så att det jag berättar är sant. Är det då inte rimligt att Sverige kollar upp bevisning och förfarande innan man sätter honom på ett plan till ett rättssystem, med ansvariga poliser som redan lovat honom en dom?

Avslutningsvis vill jag påpeka för Billy Butt, det är ingen som utmålat alla greker som skurkar. Grekerna själva anser att dom har problem med poliserna och domstolarna i den grekiska övärlden. Du måste förstå att det här handlar inte om Grekland mot Sverige. Det handlar om en brottsmisstänkt människa och ett tveksamt fungerande rättssystem. Det är ingen landskamp. Som en klok man en gång skrev till mig, lär dig skilja på äpplen och anjovis.


Om författaren

Författare:
Victoria Johansson

Om artikeln

Publicerad: 29 jun 2004 19:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: