sourze.se
Artikelbild

Hemlösa jagas med blåslampa

Polisen i Stockholm slår till mot de hemlösa samtidigt som länspolismästare Carin Götblad uttalat att polisen inte ska lösa sociala problem. Vad fan håller ni på med?

Under den senaste tiden har polisen i Stockholm slagit
till flera gånger mot de hemlösa i vår stad Stockholm. Man bryter upp boplatser och har vid flera tillfällen gjort husransakningar mot härbärgen. Detta sker samtidigt som Stockholms länspolismästare Carin Götblad uttalat att polisen inte kan lösa sociala problem. Vår fråga till Carin Götblad är: Vad fan håller ni på med?

Hemlösa är Stockholms mest utsatta och mest svikna medborgare. I 15 år har politiker sagt att hemlösheten
är förskräcklig och ska försvinna. I femton år har ingenting hänt. Politikerna skiter fullkomligt i de hemlösa. Istället för bostäder och vård har olika politiska majoriteter valt att använda polis och väktare för att genom våld och trakasserier få bort hemlösa från gatorna. Detta förfarande fortsätter i oförminskad styrka. Under de senaste veckorna har polisen gjort räder mot kvinnohärbärget Klaragården
vid ett flertal tillfällen, man har brutit upp hemlösas boplatser vid Högdalstoppen, Stadsgårdskajen. Man har letat upp och på olika sätt trakasserat hemlösa på andra platser i stan. Man jagar hemlösa med blåslampa under förevändning att hitta stöldgods eller droger. Man kommer säkert att hitta ett eller annat stulet föremål. Man kommer säkert göra ett eller annat litet beslag av droger. Vad fan väntar ni er? Hur ska människor överleva när de inte har pengar? Hur ska människor orka leva på gatan om de inte drogar? Vad kommer trakasserierna att leda till? Jo, att hemlösa personer vars huvudsakliga behov är en bostad, kommer att belasta redan överfulla fängelser och häkten.

Sveriges största avgiftningscentral är idag Kronobergshäktet. Där väljer samhället att satsa stora
delar av sina resurser. För samtidigt som det från politikerhåll pratas om utbyggnad av fängelser och
häkten skärs den offentliga missbrukarvården ner. I
Stockholms län finns idag mindre än 20 avgiftningsplatser för narkomaner i landstingets regi. Inte pratas det om utbyggnad där inte, trots att behoven är skriande med nästan tiotusen kända tunga narkomaner i länet. Länspolismästare Carin Götblad har vid ett flertal tillfällen sagt att sociala problem inte kan lösas med polisiära metoder. Efter den senaste tidens utveckling är vår fråga till dig: Vad håller ni på med nu då? Den senaste tidens aktioner är verkligen ett försök att ge sig på sociala problem med polismakt!

Nu måste politiker och poliser ta sig samman. Politiker som Margareta Olofsson måste sluta snacka och börja leverera allt hon orerar om att hon har eller ska levererat. Polisen måste se till att inte bli ett repressivt verktyg i politikernas händer utan ta konsekvenserna av det som dess ledning åtminstone säger sig stå för. Förra året präglades av en rad våldsdåd av psykiskt sjuka, missbrukande människor. Våldsdåden berodde inte på att dessa människor är onda. Istället är dessa människors beteende en alldeles naturlig följd av att samhället vänder dem ryggen när de söker vård och istället erbjuder dem batonger och ytterligare
förnedring. Om en människa stampas på tillräckligt många gånger kommer det förr eller senare en reaktion. Hur våldsam den blir bestämmer samhället!


Rolf Nilsson, ordförande,
Föreningen Stockholms Hemlösa

Per Sternbeck, förbundssekreterare i RFHL
Riksförbundet för hjälp åt narkotika- och
läkemedelsberoende


Om författaren

Författare:
Rolf Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 28 jun 2004 11:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: