sourze.se

Fördomar har vi allihopa, allihopa!

Män - känslokalla muskelberg?
Kvinnor - mesiga städare?
Invandrare - förortsbråkmakare?
Ungdomar - nedskräpande fridstörare?

Könsrollerna har väl egentligen alltid funnits, eller? Kvinnor har väl alltid städat, tvättat, lagat mat? Det är väl helt naturligt? Män har väl alltid varit stora muskelberg, som inte är rädda för någonting alls? Det är väl helt naturligt? Invandrare har väl alltid och gått runt i stora gäng och bråkat? Det är väl helt naturligt?
Ungdomar har väl alltid klottrat, skränat och förstört friden för alla andra? Det är väl helt naturligt?

Detta är helt fel, eller hur?

Känner ni djupt inom er själva, eller föresten, ni kanske inte ens behöver känna djupt, men ni kommer känna att ni innerst inne tycker att texten här över låter helt rätt.

Är det våra instinkter som säger att kvinnan är det svaga könet? Är det våra instinkter som säger att män ska vara känslokalla? Är det våra instinkter som säger att invandrare inte hör hemma här? Är det våra instinkter som säger att vi inte ska lita på ungdomar, och att vi ska vara rädda för dem på tunnelbanor?

Jag vill ändra på det. Fördomar har alla, det är bara att inse. Det är väldigt hemskt att det är naturligt med fördomar. Nu kommer det. Nu kommer klyshan: Det är bara du som kan ändra på detta. Där, där var klyshan. Du hade bara väntat på att en sån grej skulle komma? Men den där meningen är ju faktiskt sann. Jag kan sitta här och predika om att alla ska sluta ha fördomar, bla bla bla. Men ni kan ju egentligen bara stänga ner fönstret och gå och skrika ut fördomar på stan. Men jag försöker iaf. Tänk på vad ni säger, och ännu viktigare, tänk på vad ni tänker. Tänker man en massa fördomar som man inte säger, blir det värre.
Man ska absolut inte prata högt om fördomar, det är så tabu.
Men alla har fördomar. Slutar man tänka i fördomar, och försöker så gott man kan med att ge alla en chans, så kommer det bli mycket lättare att vara, kvinna, man, invandrare, ung, och alla andra människor som man har fördomar om. Alla är ju offer för någon slags fördom.
Alla vet ju hur det känns att folk inte litar på en, att folk dömer en innan de ens känner en. Försök att ge alla en chans. Har man gjort det en gång iallafall, kan man faktiskt strunta i den människan om man inte gillar den efteråt. Eller, har man tur, så kanske man vinner nya vänner.

Hoppas jag nått ut till någon.


Om författaren

Författare:
Matilda Strummer

Om artikeln

Publicerad: 22 jun 2004 14:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: