sourze.se
Artikelbild

I morgon är det dags!

Sourze direktrapporterar från Santa Luzia. Fotbollsfebern är hög i Portugal. I morgon lördag är det dags.

När jag idag promenerar runt i Santa Luzia på östra Algarve, min portugisiska fiskeby med ca 5000 invånare plus ca 1000 turister, känns stämningen hög. Jag måste dock tillägga att det även är "Dia de Portugal" - Portugals nationaldag - så många flaggor vajar för vinden av den anledningen. Men det pratas fotboll här. På barer och kaféer är det bara ett samtalsämne som gäller. Går man in på ett snabbköp så står det klungor av folk och pratar om Figo och Costa. Om Portugal inte tar EM, kommer besvikelsen att bli enorm.

Naturligtvis vill jag att Sverige ska vinna men det är inte det viktigaste i mitt liv men här är det av högsta prioritet att värdlandet tar hem vinsten.

Jag stannar upp och pratar med Alvaro Reguira utanför hans bar. Alvaro är en mycket populär person i Santa Luzia och vad han säger tas med respekt.

- Vad betyder Euro 2004 för Portugal?

- Det betyder mycket för ett litet land som Portugal med bara ca 10 miljoner invånare. Jag är stolt över att landet har organiserat, planerat och byggt flera arenor och allt har blivit klart i tid och allt fungerar till 100 procent.

- Är du besviken att det inte spelas fler avgörande matcher i Algarve för de har ju trots allt byggt en stor arena i Loulé?

- Det var lottningen som avgjorde det och det är inget vi kan göra något åt. Jag är övertygad om att vi får tillräckligt med turister här under sommaren.

- Nå Alvaro, låt mig nu höra vem som vinner?

- Portugal borde vinna. Vi har ett starkt lag med Luis Figo och Rui Costa som nyckelpersoner och Pedro Pauleta som målskytt. Han har varit en framgångsrik målgörare i Frankrike de senaste två åren. Jag tror att Portugal möter Frankrike eller England i finalen.

- Kommer du att se många matcher live?

- Nej ingen, jag följer matcherna från min bar.

När jag frågar om Sverige så tror han att vi hamnar någonstans i mitten.

Jag vandrar vidare och ser den franska flaggan utanför vår franska restaurang. Ägaren Vincent Lhuillery spelade fotboll mellan 8 - 13 år, han var back och gjorde ett mål. Han blev dock en mycket mer framgångsrik kock. Vincent är helt övertygad om att Frankrike vinner då de har de bästa spelarna. Zidane, som är i storform, är nyckelspelaren som planerar för hela laget. Under VM 2002 spelade inte Zidane de 3 första matcherna då han var skadad så därför gick det inte bra för Frankrike. Vincent tror att Frankrike möter Italien eller Spanien i finalen.

Han vet inte mycket om Sveriges lag och kan därför inte uttala sig om hur det kommer att gå för oss. Han har dock redan planerat att cykla runt i Santa Luzia den 4 juli efter finalen insvept i den franska flaggan, "Le Tricolore".

Mike är en engelsk servitör och han spelar "Vin-De-Loo" på hög volym. Han tror dock inte att England vinner men hoppas förstås på en bra placering. England i kvartsfinal är bra betyg. Hans högsta önskan är att alla engelska fotbollsfans kommer att uppföra sig ordentligt för England har haft tillräckligt med skandaler under tidigare år. Mike tror att semifinalerna spelas mellan Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien men Frankrike vinner. På min återkommande fråga om Sverige så tror han att Sverige hamnar på samma nivå som England.

Det enda mörka molnet på Portugals himmel idag är att alla är rädda för attentat. Polisen är också beredd på bråk mellan fotbollssupportrar, även i lilla Santa Luzia. Det biten i sportens värld tycker jag är ledsam. Men låt oss hoppas på ett härligt Euro 2004 med spännande matcher och fredliga fotbollsfans.

Själv ska jag sätta upp Sveriges flagga på lördag men en anledning är att jag har svenska gäster som anländer till mitt Gästhus.

Vad jag själv tror om Euro 2004 är av ringa betydelse då jag inte är tillräckligt insatt i fotboll. Naturligtvis hoppas jag på Sverige men jag håller också tummarna för Portugal - det är ju mitt andra hemland. Hoppas också att det går bra för England och Svennis. England är på sätt och vis mitt tredje hemland då min man är engelsk.

Jag önskar alla de 16 deltagande länderna lycka till!


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 11 jun 2004 12:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: