sourze.se

Dagens EU ökar globala orättvisor!

EU borde vara en pådrivande kraft i kampen för global rättvisa. Dagens EU är dock snarare en del av problemet än en del av lösningen.

Globala rättvisefrågor och djurrättsfrågor är mina två huvudfrågor i EU-valet. Ett EU som betedde sig annorlunda skulle kunna vara pådrivande för en mer rättvis värld. För en orättvis värld är det vi lever i.

800 miljoner människor lider just nu av svält och allvarlig undernäring och ett barn dör var tredje sekund i världen, enligt siffror från FN-organet FAO. Den rikaste femtedelen av världens invånare står för 85 procent av världens konsumtion, medan den fattigaste femtedelen endast står för en procent av konsumtionen. Och de senaste åren har klyftan mellan fattiga och rika ökat. Mellan 1990 och 1998 ökade antalet fattiga med 100 miljoner.

Dessvärre har EU hittills snarare varit en del av problemet än en del av lösningen. Ungefär 400 miljarder kronor - nästan hälften av budgeten - lägger EU ned varje år på att subventionera sitt jordbruk. Det som bönderna inte lyckas sälja dumpas i utvecklingsländer utanför EU. Så är fallet med t ex svensk-danska Arlas mjölkpulver som har dumpats i Dominikanska republiken och Tanzania jag har tidigare skrivit om denna dumpning i Sourze. Svensk oxfilé och smör såldes till kraftiga underpriser i Estland 1999. En estnisk bonde sa till svensk teve: "Jag kan inte producera kött, jag kan inte göra smör. De svenska varorna är så billiga att jag inte kan konkurrera" Dokument inifrån, SVT2, 10/11-99. EU måste reformera sin jordbrukspolitik i grunden och avskaffa alla exportsubventioner som leder till dumpning i utvecklingsländer!

EU har ett mycket förmånligt handelsavtal med Israel. Samtidigt som vi dagligen läser om den israeliska arméns vålds- och skövlingsaktioner mot palestinska civila, nu senast i Rafah i Gaza, och samtidigt som en apartheidmur byggs mot Västbanken kvarstår EU som Israels största handelspartner. Detta är absurt i en situation där omvärlden borde sätta kraftig press på Israel att upphöra med sin olagliga ockupationspolitik. EU måste omedelbart häva sitt handelsavtal med Israel!

EU skulle också kunna vara pådrivande för fredliga lösningar av mängder av andra konflikter i världen. I Colombia rasar exempelvis Latinamerikas äldsta inbördeskrig sedan 40 år tillbaka, mellan statsarmén och paramilitärer på den ena sidan och vänstergerillor på den andra. USA har valt att stödja regeringsarmén med mångmiljardbelopp som går till inköp av krigsmateriel. Colombia är faktiskt den största mottagaren av militärt bistånd från USA efter Israel och Egypten. Den colombianska staten anklagas för delaktighet i utrensningar och förföljelser av oppositionen och människorättsaktivister. Landet är t ex världens farligaste för fackföreningsaktiva och oppositionspolitiker. Polisen och krigsmakten är ökänd för sitt samarbete med paramilitära grupper, som mördar och förföljer civilbefolkningen dagligen. EU skulle kunna sätta in stora resurser för att verka för en fredlig lösning på konflikten i Colombia. Den colombianska statens delaktighet i mord och människorättskränkningar borde erkännas och utredas. Som det är idag har EU istället ett nära samarbete med den colombianska staten.

Några andra konkreta krav för global rättvisa är:
- Att EU verkar för att de fattiga ländernas skulder avskrivs.
- Att EU internationellt kräver att en avgift på internationella valutatransaktioner införs.
- Att EU ökar trycket mot ansökarlandet Turkiet att fullt ut respektera de mänskliga rättigheterna samt erkänna det kurdiska folkets demokratiska och nationella rättigheter.

Det är dags att EU drastiskt växlar spår!


Om författaren

Författare:
Jens Holm

Om artikeln

Publicerad: 10 jun 2004 12:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: