sourze.se

Brevlådevariationer - Del 2

Variazione di posta
Tema med 23 variationer
Variation 7 - 13

Resumé
Jag skyndade ner till brevlådan strax innan den skulle tömmas bara för att finna att den inte längre existerade. En bit bort fanns en annan brevlåda. När jag väl fick ner mitt brådskande brev i densamma var det för sent. Postbilen hade redan åkt iväg med den nytömda posten.

Variation 7: Psykotisk vision
Alla färger i universum ägdes av mig när dödsänglarna tappade sitt frihetsbrev i min utsträckta hand. Deras munnar öppnades och de vrålade ömt och hest långt bortifrån:
- Lägg på brevet. Lägg på brevet!

Härskaren som var både jag och dem och alla som fanns samtidigt, sa mig att deras tal var sant, och jag blev en postiljon i skinande uniform. Det blev en triumffärd där jag förbluffade alla med mitt eleganta ekipage smyckat av blodröda lupiner och granater av månsten.

Herren som ägde alla heliga vagnar visade mig en hemlig väg till ett nytt ställe där jag kunde fullgöra mitt uppdrag. Väl framme var min makt total och jag steg upp intill Herren och la mitt budskap i hans offerkärl. Jag satt ner intill hans gnistrande tron, och alla himlar brann i violetta flammar när änglarnas vingar förtärdes i den stora hämtarens gyllene tempel.

Variation 8: Trivselteve
Ja, då det var dags för dagens gäst. Vi ska prata lite med honom om hur man kan ordna med sin post. Närmare bestämt hur man ska göra när man skickar ett brev. Jag går bort till gästsoffan och hälsar på Alf Kronfors som är brevbärare till yrket och därför ju bör veta en hel om sådant här.
- Hej Alf!
- Hej Olle!
- Välkommen till gästsoffan.
- Tack.
- Ja, vad är det nu man ska tänka på när man har ett brev som ska i väg?
- Det viktigaste är väl kanske att man planerar lite så att inte brevet blir brådskande. Sedan bör man ju se till att vet vilken brevlåda man ska gå till så att man inte irrar runt onödigt länge med sitt brev.
- Ja det låter ju klokt. Men hur håller man reda var brevlådorna finns där man bor då?
- Det finns en broschyr man kan hämta på alla Svensk kassaservicekontor. I den står det var alla brevlådor i hela landet finns. Den tycker jag att alla ska ha hemma. Svensk kassaservice ligger ofta där postkontoret låg tidigare om man känner sig osäker på vart man ska gå för att hämta broschyren.
- Det var ju en bra grej med den där broschyren. Men om man nu har tittat i broschyren och ändå inte hittar brevlådan?
- Förvånansvärt ofta fungerar det att man bara sätter sig och funderar lite på saken. Då brukar man komma på var det finns en annan brevlåda och då man går ju bara dit och postar sitt brev.
- Det var inte dumt! Men nu det kan ju också hända att just som man kommer fram till brevlådan så kör postbilen i väg med posten.
- I de där situationerna gäller det framför allt att ta det lugnt. Det bästa är väl kanske att helt enkelt lägga på brevet och gå hem igen. Det hämtas ju i alla fall nästa dag.
- Du ska ha tack för alla goda råd om det här med brev och sådana saker.
- Tack själv.

Variation 9: Frågor och svar
Brevet?
Standardtyp, A4, vanligt skrivarpapper.
Kuvertet?
A3-format, förfrankerat, köpt på posten.
Avsändaren?
Man, 41 år. Vikt 90 kg. Längd 191 cm.
Kläder?
Grå filtrock. Nålstickad yllemössa. Svarta snörskor.
Mottagare?
En byråkrat i Arjeplog.
Promenadväg?
Först Kindstugatan fram till Tyska brinken. Därefter Tyska brinken ner till Mälartorget och Munkbrogatan. Sedan till höger längs Munkbrogatan fram till tunnelbanan.
Efter överraskningen?
Vänder om och går Munkbrogatan mot Kornhamnstorg och vidare bort till Triewaldsgränd. Vänder där och går tillbaka till Kornhamnstorg för att lägga på brevet. Sedan till Konsum Järntorget och hem.
Väder?
Uppehållsväder med solsken. 5-6 plusgrader.
Känslor?
Förvåning, förvirring, irritation, uppgivenhet, hemlängtan.

Variation 10: Mellanstadiet
Kom hit grabben.
Kom hit, säger jag!
Vad är det där?
Vadå ingenting?
Vad är det för något, frågar jag!
Ett brev?
Få se.
Få se, sa jag!
Hahaha, till skattemyndigheten.
Har din farsa fått straffskatt?
Vet du vad straffskatt är för nåt din lille skit?
Har du inget mål i mun?
Äh, va fan ska du börja lipa nu också.
Här, ta ditt jävla brev och lägg på det nu så att jag slipper se dig.
Om du kan hitta till brevlådan förstås dumjävel!

Variation 11: Intervju med Ingemar Bergman
- Vill du säga någonting om det där brevet?
- Ja hörru du skrattar det var ju en ruskig historia det där.
- Jaså?
- Ja, du vet, ser ner på sin magra leverfläckiga högerhand, det var min far som skrivit brevet och jag hade en enorm respekt för min far. skakar på huvudet Dessutom, du vet, alla hade insyn i en prästfamilj, det var svårt att ha något riktigt privat, alla kom och gick… I alla fall, jag hade anförtrotts av min far att lägga på det där brevet, och gick ner mot droskstationen och så kunde jag inte hitta dit! Den där scenen återkommer sedan många gånger i mina filmer. Till exempel i Såsom i en spegel och i Det sjunde inseglet.
- Och brevet?
Nej, brevet kom aldrig i väg. Jag vet inte vart det tog vägen. Jag minns i alla fall att när jag kom hem hade jag sinnesnärvaro nog att låtsas att jag faktiskt hade hittat en brevlåda. Skrattar igen och ser drömmande ner i knät.

Variation 12: Bisatsigt
Klockan var, så vitt jag kan erinra mig, tjugo över fyra. Jag gick ner till tunnelbanan vid Gamla Stan för att, i god tid, lägga på brevet i brevlådan vid tunnelbanan. Brevlådan var dock, till min stora förvåning, som utplånad från jorden yta. Det tog en stund, generande lång sådan, innan jag kunde acceptera faktum.

När jag hade gjort det, vilket alltså inte var så lätt, gick jag bort till Kornhamnstorg för att lägga på brevet på den brevlådan i stället. Den brevlådan hade, egendomligt nog, redan tömts fast klockan bara var fem över halv fem.

Jag läste texten på brevlådan och insåg, en smula förläget, att jag tagit fel. Posten hämtades, inte helt överraskande egentligen, redan klockan fem. Jag la på brevet, vilket inte var helt lätt i den starka vinden, och gick hem.

Variation 13: Lystet
Brevet var mest en ursäkt för att få spana lammkött. Direkt när jag kom ut på gatan passerade tre tonårstjejer. En av dem hade stora bröstvårtor som framträdde tydligt under den tunna tröjan och jag kände att jag började andas tyngre.

Jag hittade inte brevlådan nere vid tunnelbanan men vad spelade det för roll? Jag stoppade brevet i rockfickan och tillbringade resten av eftermiddagen på ett kafé med många unga kvinnor. Det var ljuvligt att sitta där och fantisera om allt som jag skulle vilja göra med dem. Sedan gick jag hem och använde brevet som hushållspapper, efter att jag njutit fullt ut av de fantasier jag odlat under dagen.


Om författaren

Författare:
Magnus Löwendahl

Om artikeln

Publicerad: 10 jun 2004 15:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: