sourze.se

Brevlådevariationer

Variazione di posta
Tema med 23 variationer
Del 1

Tema
Klockan var tjugo över fyra. Brevlådan skulle tömmas klockan fem. Innan dess var jag tvungen att lägga på ett viktigt brev. Jag gick ner till tunnelbanan vid Gamla Stan för att lägga på brevet, men brevlådan var borta.

Det tog en stund innan jag helt hade accepterat detta märkliga faktum. När jag gjort det gick jag bort till Kornhamnstorg för att lägga brevet i den brevlådan i stället. Nästan framme vid Konsum Järntorget insåg jag att jag passerat brevlådan utan att lägga på brevet.

Jag gick tillbaka till Kornhamnstorg lagom för att se den gula postbilen åka iväg in mot centrum. Brevlådan hade redan tömts fast klockan bara var fem över halv fem.
Jag läste informationstexten på brevlådan och insåg att jag tagit fel. Posten hämtades inte klockan fem. Den hämtades klockan fyra. Jag unnade mig en tung suck, la på brevet, köpte en del nödvändigheter i Konsum, och gick hem.

Variation 1: Ofokuserat
Jag är inte riktigt klar över mitt ärende. Jo visst, brevet! Nu skulle det vara gott med en kopp kaffe. Undrar om man kan få det på restaurangen här? Det var någon jag skulle ringa. Vem var det? Gott kaffe. Vad är klockan? Visst ja, brevet. Skynda på lite nu! Undrar hur det är med Lotta nu för tiden. För mig själv kan jag väl erkänna att jag saknar henne då och då. Ganska mycket egentligen.

Vad gör jag här nere vid tunnelbanan? Jo just det, brevet. Men det finns ju ingen brevlåda här. Trevligt att titta på alla människor som kommer och går. Det finns ännu mer att titta på borta vid Kornhamnstorg. Kanske gå dit och kika lite? Har ju med kameran. Kan bli några bra bilder.

Postbilen? Ett fint motiv! Jag tar några bilder på den. Så var det brevet ja. Där är ju en brevlåda! Nu har förstås postbilen tagit alla brev så det kommer väl inte i väg i dag. Men det kanske inte var så brådskande? Minns inte riktigt hur det var med den saken. Ja, då är det väl dags att gå hem eller var det något mer som skulle göras?

Variation 2: Pedantiskt
Det säger sig självt att brevet inte var försenat. Inga brev jag skickar är försenade. Självklart var adressen skriven med klar och lättläst stil. Alla mina brev och kuvert är skrivna med klar och lättläst stil.

Det tar fyra minuter att gå till brevlådan nere vid Kornhamnstorg. Brevlådan vid tunnelbanan är för övrigt borttagen. Givetvis har jag noterat detta för länge sedan, och markerat den borttagna brevlådan med ett rött kryss på den stadsdelskarta som sitter på min köksvägg.

Efter att jag hade lagt på brevet såg jag mig om på torget i exakt en minut. Det är den tid som krävs för att ge en behagligt kontrollerad överblick. Sedan gick jag raka vägen hem. Totalt tog den lilla expeditionen precis den tid jag hade tänkt mig. Nämligen tio minuter.

Variation 3: Hjalmar Söderberg fast glad
Fröken Vår sprang över hustaken med fladdrande utsläppt hår och släppte in solen till alla människobarn. Själv hade jag en parfymerad kärlekshyllning vilande i min utsträckta hand. Den var omsorgsfullt adresserad och mitt sigill hade fått ge sitt märke i den ännu doftande röda lacken på kuvertets baksida.

Jag log för mig själv, rättade till kravatten, och knäppte bort ett dammkorn från rockärmen.
Väl ute på gatan tog jag hela livet i famn. Ljuset vibrerade och dansade wienervals på Tyska kyrkans ljusa tegelvägg. På väg ner mot brevlådan kändes min väg blomsterbekransad. Med högburet huvud gick jag och andades in världens rikedom och längtan.

Jag fann ingen brevlåda där den brukar finnes men blev alls icke missmodig för den sakens skull. I stället såg jag i detta det underbaraste tecken. Tog en ekdoftande svartglänsande droska. Åkte på en väg av rosor till min kära och bad om hennes hand i våren den sköna. Ja allt uti våren den sköna!

Variation 4: Jan Guillou
Mannen med brevet steg ut från porten vid Svartmangatan 13 exakt klockan 16.20 torsdag den 10 april 2003. Utan att se sig om gick han raka vägen ner mot tunnelbanan. Han visste inte, och skulle heller aldrig få veta, att den här dagen var bestämd som den sista dagen i hans liv. Nere på Stora Nygatan verkade mannen tveka en aning, sedan vek han av mot Kornhamnstorg.

Överste Igor Lysenko, som var den prickskytt som hade avdelats för uppdraget, konstaterade att klockan var 16.25. Ingen man med kuvert i handen hade dykt upp vid nedgången till tunnelbanan. Överste Lysenko väntande ytterligare två minuter. Sedan bestämde han sig för att uppdraget var inställt. Han packade ner sitt vapen i en vanlig sportbag, klättrade ner från taket, och blandade sig med turisterna i Gamla Stan.

Variation 5: Paranoid
Den här gången ska de inte få mig dem jävlarna! Ingen vet ju att jag har brevet. Ingen vet att det är försenat. Det är bara jag som vet det. Bara jag! Jag har lurat dem!

Jag går på gatan ner mot tunnelbanan precis som om jag skulle till att åka med ett tåg. Men det ska jag inte. Jag ska lägga på ett brev i brevlådan vid tunnelbanan! Ha! Ingen skulle kunna räkna ut att det är det jag håller på med. Håller på med egentligen alltså.

Men vad är det här? Brevlådan är borta! De har kommit på mig! De visste att jag skulle komma ner här med brevet och har varit här och tagit bort brevlådan!
Men de lurar mig inte. Jag har fortfarande gott om tid. Jag hinner till brevlådan vid Kornhamnstorg. De hade de jävlarna inte tänkt på!

Nu är jag nästan framme vid brevlådan. Men vad gör postbilen här? Den tömmer brevlådan. Hallå! Hallå!!! Han hör mig naturligtvis men låtsas som ingenting. Han hör till dem! Nu har han fått syn på mig. Jag kan inte lägga i brevet här och nu. Jag måste hem fort innan de får tag på mig!

Variation 6: Mjölkkartong
När det regnar kan det vara svårt att veta vad man ska hitta på. Då kan man skriva ett brev! För att göra det lite mer spännande kan man låtsas att brevet är ett försenat brev till en hemlig agent. Nu är det bara att snabbt skriva brevet och klistra igen kuvertet. Glöm inte att skriva adressen till den som ska ha brevet på kuvertet!

Nu kan du smyga i väg till brevlådan och lägga på brevet utan att någon ser dig. Se till bara att det verkligen finns en brevlåda i närheten att lägga brevet i, och att inte någon fiende har gömt brevlådan så att ingen kan hitta den! När du lagt på brevet kan du köpa en glass och ta på dig solglasögon innan du äter den. Alla hemliga agenter har solglasögon på sig när de äter glass! Lycka till!


Om författaren

Författare:
Magnus Löwendahl

Om artikeln

Publicerad: 09 jun 2004 21:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: