sourze.se

Föräldraledighet ger jämställdhet

Ta chansen och var hemma med barnen så leder det till en bättre relation till barnen samt ökad jämställdhet.

Pappor och föräldraledighet

De män som inte tar ut någon föräldraledighet riskerar att missa att etablera någon nära känslomässig kontakt till sina barn. Jag hade förmånen att vara hemma flera månader med min son när han var bebis och nu vill jag knappt vara ifrån min nu snart treåriga son, vilket gör att jag kanske inte kan prestera de riktiga toppbetygen på juristlinjen där jag studerar.

Men gör det då något? Jag tror att till syvende och sidst en nära relation till min son väger tyngre än de riktiga toppbetygen. Jag tycker att alla som gör karriär borde ta sig en tankeställare om vad som är viktigt i livet och vad man har för relation med sina barn för jag tror att många fokuserar allt för mycket på sig själva och har skygglappar för att barn behöver mycket tid och kärlek. De egenskaper som man erhåller genom att vara en närvarande pappa är egenskaper som jag tror gynnar både personligheten och karriären. Jag tror att en bra närvarande pappa lär sig att visa empati och skaffar sig ett oändligt tålamod, egenskaper som kan vara nog så viktiga i arbetslivet. Många pappor vill inte vara föräldralediga i någon större utsträckning men man får inte glömma att det finns kvinnor som är ovilliga att lämna ifrån sig föräldraledighet samtidigt som de kräver jämställdhet vad det gäller löner osv. Det går dock inte att både "ha kakan och äta den"! Det ena ger faktiskt det andra, om både man och kvinna delar föräldraledigheten och är hemma med barnen lika mycket så främjar det jämställdheten även ur den aspekten att det inte finns något argument att lönediskriminera för att kvinnan är mera borta från sitt jobb och tar hand om barnen.

Jag vill slutligen uppmana alla män att verkligen, verkligen utnyttja föräldraledigheten. Man får en djup och nära relation till sitt barn som grundläggs under föräldraledigheten och varar livet ut. Jag vill också uppmana de kvinnor som inte vill dela med sig av föräldraledigheten att tänka om. Man kan inte kräva jämlikhet avseende lika lön samt att båda ska hjälpa till hemma och samtidigt lägga beslag på all föräldraledighet. Det är som att plocka russinen ur kakan. Jämlikhet skall betraktas som en helhet dvs. både kaka och russin!


Om författaren

Författare:
Andrei Kimber

Om artikeln

Publicerad: 07 jun 2004 14:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: