sourze.se
Artikelbild

Bulgardjävlarna

Hristo betyder Kristus. Gud är Bulgar sa Hristo under VM 94.

Stefan Holmqvists är tillbaka på Sourze! Stefan, som kallar sig attitydatlet och har ett gigantiskt ego, kommer vara Sourzes särskilda EM-krönikör under fotbolls EM i Portugal. Attitydatleten går ut hårt med en analys av var och en av Sveriges gruppmotståndare. Först ut: "Bulgardjävlarna".

Det är omöjligt att inte tänka på Hristo när man hör Bulgarien. Mannen som satte bulgarisk fotboll på kartan för resten av världen. Visst hade landet stjärnor innan honom men jag har då inte hört om dom. Hristo oh Hristo. Mannen vi älskar att hata, en gigantisk trut som håller ett oknäckbart självförtroende uppe, har en vänsterfot strax under Maradonas kaliber och ett lömskt svartmuskigt ansikte dekorerat med en Hollywoodskäggstubb som får Collin Farrels att påminna om persikofjun. Mannen som nyper sina medspelare i kinden och vickar på pekfingret om denne försöker ta en frispark när han är på plan.

Fotbollens första badguy som blev stor, större, Las Vegas nästan. En världsstjärna. Självklart bar han bråkstakarnas egna nummer åtta. I kvartsfinalen mot Tyskland i VM 94 rättar han till kragen och gör sig proper INNAN frisparken. Han vet att den skall sitta och det gör den. Utåtskruvad på nära håll. Minuter senare rusade den hårfagre Letchkov in precis som en mittfältare skall göra i andra våg och nickade ut das Vaterland från semin så att Vaterlands befolkning blev så upprörd att den började demontera das Vaterland inifrån, vilt skrikande "scheisse".

I semin väntade Italien men buddhisten Roberto Baggio hade förmedlat sitt fotbollsmantra och omgiven av nio fotbollskonstaplar gjorde han två vackra mål. Bulgarien hade i kvalet, och i andra matcher, varit rikt belönade med straffar men här slutade turen trots att Hristo, Balakov och Kostadinov tycktes ha fått rubbat balanssinne. Man fick inga mer straffar än den fick och satte."Gud är fortfarande bulgar men domaren kom från Frankrike," väste Hristo och antydde hämnd för att man rev ned Les Pantalons på fransmännen i kvalet: Fransmännen hade ett par minuter kvar till VM och laget hade ett lika lugnt och självbelåtet leende på sina läppar som Mona Lisa. Då dundrade Kostadinov in ett svindlande vackert kontringsmål och i svallvågorna av skandalen fick den gamla stammen av franska spelare började ge plats för de senare så framgångsrika.

Men det var det där med filmandet vi minns särskilt. Ett tag så uppenbart, så mycket att det var rent skamligt att beskåda. Man hade ännu inte tagit i med hårdhandskarna mot filmning och bulgarerna utnyttjade detta perfekt. Under VM-kvalet, EM-kvalet och EM så filmade man till sig inte mer än sex straffar som gav nyckelmål - alltså mål som förändrade poängen i matchen till det bättre. Det är nog ingen slump att det bulgariska landslaget började degenerera samtidigt som FIFA satte stöveln mot strupen på filmandet. I dag är det inte längre det största domarproblemet som det var under 80- och 90-talet numera är det offsiden - 30 av alla sådana beslut är felaktiga men det är ju självklart inte hela förklaringen utan blott en liten del av den.

Förfallet bottnade i att den bra generationen blev äldre och la av. Hristo hade flyttat till Parma där han i lokaltidningen lagt ut en annons under "köpes" : "Mindre slott/herrgård med tvåhundra hektar och stall och pool. Ring Hristo i Barcelona." Han ryckte tröja nummer åtta av Dino Baggio men saknade sitt Barcelona och med Idioten Cruyff borta så tog Robson honom åter. I dag spelar han fortfarande - i amerikanska MSL som är en utmärkt ATP-liga där pensionspengen tickar in. Landslaget är för Kristus borta ur bilden. Han är den enda som spelar fortfarande av det gamla gardet. Men, men landslaget var långt ifrån bara Hristo.

Balakov var utan omsvep en av Europas bästa mittfältare. I tyska Bundesliga så hade han efter halva säsongen gjort noll mål men femton assister för sitt Stuttgart. Ingen har kommit det rekordet nära. Han tog plats bredvid Brolin i världslaget VM-94 och det rättvist. Likaså fick man aldrig fram någon som kunde ersätta Letchkovs löpningar och slit som stundtals fick vår egen Älg Ingesson att blekna. Trifon Ivanov skrattar vi långt och länge åt sedan Henke Larssons dragning i bronsmatchen som fick denne att snubbla likt en kodeintankad cirkusclown men Ivanov var minsann ingen dålig spelare. När han muckade tappade Bulgarien en av Europas bättre liberos och precis som ovan är en ersättare långt ifrån klar.

Klyftan mellan dagens generation bulgarer och den gamla är om än ännu större än den motsvarande svenska klyftan. Visst är Stilian Petrov en spelfördelare av gott märke ....i skotska ligan och han kan även spela längre bak i banan och Berbatov har varit inblandad i Leverkusens framgångar men sen är det inte mycket mer. Att man skall sätta upp ett varningstecken på Lecces 18-åriga Bojinov är att överdriva och han är absolut ingen joker som kvällstidningarna vill få det till. Han har gjort några mål i Italien men att lyckas i ett VM är en annan och svårare sak. Det är något vi analytiker glömmer när vi jämför klubbform och skall spå hur det skall gå i landslag: Rent generellt är det är svårare och går fortare i landslaget och i VM/EM höjs ribban ytterligare. I tidigare trupper man skickat har majoriteten av spelarna varit utlandsproffs. Nu är det lite för många spelare från den inhemska ligan och trots att man importerat ett knippe serber känns denna trupp som såväl gammal som tunn. Snittåldern ligger runt 28 och visserligen "peakar" många spelare då men många dyker även i formen.


Så spelar dom:

Berbatov - Chilikov

Peev - S Petrov - M Petrov

M Hristov

I Petkov - Kirilov - Zagorcic - Borimirov

Zdravkov

Efter förnedringen mot Tjeckien nyligen sade förbundskapten Markov att han inte tänkte spela med den elvan mer och att förändringar ska komma. I mittlåset är Kirilov gjuten men mittbacken bredvid honom kommer nog förändras. Kanske får vi se 22-åringen från Lokomotiv Plovdiv Kiril Kotev. Men varför, varför har man inte tagit ut Anatoli Todorov?.Så slår vi dom:

Det är riktigt att försvaret inte är samspelt men när jag spionerade på matchen mot Tjeckien som man förlorade med 3-1 så slog det mig hur öppet försvaret och mittfältet är just framifrån. Sverige har inga naturliga yttrar längre. Yttermittfältaren har muterat de senaste åren från en trixig, snabb kille som slår inlägg till en mer rörlig, spelande dribbler som går på mål. Ljungberg är mutationens fulländning: Han går nästan aldrig ner på kanten och slår inlägg. Visst är Henrik Larsson duktig på skallen men hans villighet att löpa rätt och mycket kommer till sin rätt när Källström och Svensson kan slå dom där genomskärande laserpassningarna. Resten kan Zlatan stå för. Fyrbackslinjen bör inte kliva högt upp såvida vi inte ligger under. Bulgarer är som andra spelare på Balkan - experter på kontring och i omgångar är det allt deras spel består av. Däremot tar sig kvalitetsskillnaden uttryck i att kontringarna måste nästan startas av Hristov eller Stilian Petrov till skillnad från förr när vem som helst kunde göra det. Frågan är om inte Linderoth kommer få jobba dubbla pass och tar vi ledningen vill jag i andra se en andra defensiv mittfältare. Källström kan spela även där. Mjällby är slut. Råttorna vill kalla hem en Pre-Gubbe.

Det här är en match vi bara måste vinna. Gör vi inte det kommer resten av gruppspelet bli olidligt tufft och vi kommer ha en lika dödsdömd start som mot Belgien. Förlorar vi måste vi i princip slå både Danmark jorå kan gå och Italien vilken medicin hade du tagit sa du?. Det bulgariska laget är inte direkt dåligt och kanske inte så usla jag vill ge sken av men matchens resultat kan döma oss: Får vi stryk med mer än två mål av Bulgarien har vi inget i denna turnering att göra.

Kan inte Gud vara svensk för en gångs skull?

SHQ tippar Sverige - Bulgarien : 2-1

Om du vill läsa mer om fotboll så kan du prenumerera på SHQs nyhetsbrev där du hittar skvaller, veckans citat, nakenfotografi och annat skoj. Skicka ett
email till shq-subscribetopica.com


Om författaren

Författare:
SHQ

Om artikeln

Publicerad: 07 jun 2004 13:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: