sourze.se
Artikelbild

Unga kd och m hotar den fria aborten

Rösta rätt i valet till Europaparlamentet den 13 juni så du inte vaknar utan fri abort.

Man pratar gärna om MÄNskliga rättigheter - men kvinnornas då? I år är det tio år sedan FNs Kairokonferens där man tog banbrytande beslut som rörde sexuell hälsa och kvinnors rättigheter, bla till abort. Men krafterna som kämpar mot är starka och efter dessa tio år stärker de sina positioner. Och det är på högerkanten som motståndet
finns.

Under Bushs styre har den amerikanska politiken skärpts.
Vatikanstaten lobbar för fullt i EU för att inskränka kvinnors
sexuella och reproduktiva rättigheter. Här hemma i Sverige visar kristdemokraternas ungdomsförbund vad de står för när deras riksting uttalar sig för att ändra den svenska
lagstiftningen och sänka abortgränsen till tionde veckan samt tvinga på kvinnor obligatoriska kuratorsamtal där kuratorn måste ta upp adoption som ett alternativ. Det är inte mycket fritt val för kvinnan då... Deras moderparti, kristdemokraterna, brukar mörka var det egentligen står i den här frågan men en av deras europaparlamentariker, Sacredeus, är uttalad abortmotståndare. Moderaterna tycker att det är tjafs att hålla på med jämställdhet i EU. De vill nämligen bara ha ett Europa för marknaden men de har
glömt bort människorna. Miljö, jämställdhet och social trygghet är inte tillräckligt viktigt för att drivas på EU-nivå enligt Moderaterna. Jag ska ge flera exempel:

På nästan alla valaffischer kan man läsa att partierna vill kämpa mot sexslavhandeln och det är ju för väl! Varje år säljs 1,2 miljoner barn för sexuella ändamål. Bara till Sverige kommer mellan 200-300 kvinnor och barn varje år för att köpas av svenska män. Det är fruktansvärt men det går att göra något åt det. 1998 införde Sverige en lag som kriminaliserar sexköp. Den har fått resultat. Det är en internationell förebild och den försvårar för slavhandlarna
att verka i Sverige. Utan efterfrågan - ingen handel.
Det var vi socialdemokrater som i riksdagen fick stöd för lagen. Moderaterna och de flesta folkpartisterna röstade emot. Jag vill påminna dem om det för det krävs tuffa åtgärder för att på allvar göra något åt slavhandeln.

Varje land lagstiftar själva om familjepolitik och aborträtt. Men vi vore ju dumma om vi inte tog chansen att använda EU för att påverka de andra länderna i viktiga frågor! När det gäller moderata hjärtefrågor som äganderätt tvekar de inte att använda EU för att driva sin ståndpunkt. Men när det handlar om kvinnors rättigheter - då ska minsann inte EU lägga sig i. Att gömma sig bakom ihåliga argument för att slippa ta striden är ett svek mot kvinnorna.

Jag ska ge ett exempel av många: När EU-parlamentet röstade om att rekommendera medlemsländerna att främja en nationell politik för tillgång till preventivmedel, sexualupplysning, reproduktiv hälsovård och säkra lagliga aborter, röstade vi för och moderaterna mot.

Kampen för jämställdhet är gemensam och i det arbetet måste vi hjälpas åt. Jämställdhet är ingen svensk nationalrätt som bara svenskar tycker om, eller som bara ska gälla oss själva. Sverige har verkligen något att bidra med i EU-samarbetet. I juni är det val till Europaparlamentet och de som blir valda kommer att möta en enorm utmaning när det gäller att slåss för jämställdhet och feminism på EU-nivå. Moderaterna kommer aldrig att ta den fajten så jag hoppas verkligen att du röstar på oss socialdemokrater den 13 juni!


Om författaren

Författare:
Inger Segelström

Om artikeln

Publicerad: 03 jun 2004 10:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: