sourze.se

Big Brother, Robinson och EU-valet

Brukar du ringa in och rösta när det är Big Brother, Robinson eller Schlagerfesrival på tv?

Det finns många som tycker att man är en dönick när man sticker upp från en 45 placering på EU-listan men då glömmer kritikerna att det är personval – vilket visserligen är lätt gjort när medier trumpetar ut dumheter om några valbara platser, medan stora partier går i val med ministerbilder... som om dessa skulle vara kandidater!

Kanske du kan tänka dig att ta lite tid och rösta i ett riktigt val – valet till Europaparlamentet. Trots att etablerade partier och medier säger att detta val vinns av soffliggare, så fundera lite – kan det vara så att de själva behåller mer makt när inga nya namn släpps fram i politiken?

Tyvärr finns det lite eller inga resurser hos partier för personvalskampanjer – och i brist på tradition saknas även andra finansiärer. Så man gör så gott man kan och då är internet ett helt suveränt medel för oss fattiga kandidater.
Jag vill alltså med detta sätt berätta att jag kandiderar för Europaparlamentet för Folkpartiet Liberalerna på plats 45.

Det roliga med personval är dock att antalet kryss räknas. Nu valde Sverige att sätta spärren på den maximala övre gränsen på 5 procent medan t ex landet som jag kommer ifrån, Finland, inte har någon spärr. De andra 23 länderna som går till val samtidigt ligger däremellan. Fortfarande är det så att om vi får ungefär samma deltagande som förra gången så kan man komma över spärren med mindre än 18 000 röster. Det är inte omöjligt alls, men det krävs att väljarna tror på personvalssystemet. Så jag hoppas övertala dig att i alla fall rösta i detta val och visa att du bryr dig om EU minst lika mycket som om Big Brother, Robinson eller Schlagerfestivalen, där folk röstar i hundratusental.

Inom Europaparlamentet får varje ledamot mycket makt eftersom man själv blir sakkunnig i de ämnen man väljer att jobba med och till och med förbereder och presenterar allt underlag för plenium. Varje ledamot har två assistenter till skillnad från för riksdagsledamöter som enligt reglerna ska ha en halv assistent, men i verkligheten ofta bara har 1/9 del då partierna lägger vantarna på tjänsterna till sitt förfogande och vill man så får man mycket gjort. Marit Poulsen är en som har fått mycket gjort inom konsument- och livsmedelspolitiken just för att hon har fokuserat på att jobba hårt. Så det betyder inte så mycket att man bara har 19 representanter från Sverige, utan det som betyder något är vilka som skickas dit – lam röstboskap som är vana att bara följa ledaren, eller självständiga och starka personligheter som vågar säga ifrån och stå på sig.

Om jag skulle bli vald till Europaparlamentet så har jag förstås några hjärtefrågor som jag vill fördjupa mig i. Till dessa räknas t ex alla mediefrågor i Europa mediestöd, europeiska medieprojekt, EU-bilden i medier, europeisk film, osv. Bolognaprocessen om att standardisera examen i EU-länder så att vi kan läsa en termin i ett annat land och tillgodoräkna oss poängen något som är redan i gång men bara fått lite utrymme i pressen i Sverige, samt möjligheterna för ensamstående mammor – vår tids hjältar – att försörja sig och bli oberoende av bidrag och styrda projekt. Det innebär bättre möjligheter för kvinnor att starta småskaliga egna företag utan att förlora den sociala tryggheten. Vi har redan insett att i u-länder är det kvinnorna som är nyckeln till ett bättre liv och bättre ekonomi i samhället, men varför ser vi inte det i våra egna regioner?!

Det nya EU-fördraget skrämmer mig inte, då alla de viktiga frågorna om säkerhetspolitik, alliansfrihet och utrikespolitik kommer att finnas på ministerrådsnivån, d v s våra folkvalda kommer att sköta det med stöd av Europaparlamentet. Det är bara utrikeshandeln, tullarna och havets biologiska mångfald, samt avtal med andra organisationer som blir överstatliga enligt förslaget. När det gäller formen för säkerhetspolitik och utrikespolitik så är inte sista ordet sagt – men samma sak gäller här som jag talat om tidigare – att det spelar roll vem som representerar Sverige. Men notera även att samma blocksystem som vi har hemma inte gäller i Bryssel, där t ex vår Fp hemvist ELDR är ett tredje alternativ mellan konservativa och socialdemokrater.

Slutligen vill jag bara säga att många främlingsfientliga partier hoppas på att kunna göra en kupp i detta val och räknar med att vanligt folk inte röstar. Nationaldemokrater har lappat flera städer många gånger om och vi vet att en del partier även får stöd från bl a Le Pen i Frankrike. Vi som inte tycker om enfald måste stå emot – så även om du inte skulle vilja rösta på mig eller mitt parti, se till att rösta på någon som står för demokratiska rättigheter i alla fall.

Tack för att du tog din tid, och ställ mig gärna mot väggen genom att skicka frågor!

www.altenstedt.se/johanna.parikka.altenstedt


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 02 jun 2004 11:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: