sourze.se
Artikelbild

Man eller mus?

I en tid då karlarna fått kvinnohänder av för mycket datablippande.

Vart tog männen vägen? Klichén är äldre än John Wayne och svaret är obefintligt, bortblåst. Fast i min värld helt rätt!

Ritten över prärien, med vind i ansiktet och grånande hår. Vem har sagt att det är fel? Jag hatar feminister. Och dataknuttar. Med en dåres envishet och med handen på kuken hävdar jag å det bestämdaste att män ÄR John Wayne. Kvistigt, fårigt, grovt. Att inte kunna göra två saker samtidigt ÄR manligt. Det är manligt att inte fatta allt, att inte kunna hantera fjärrkontrollen. Jag hatar fjärrkontroller.

Vad ni än säger så är jag rabiat. Jag är civilingenjör. Jag är lastbilschaufför. Jag är svetsare och stabbläggare. Jag har varit dataknutte. Ett liv med kuk skall vara ett liv med kuk. Annars kan man lägga ner, gå och dö. Handlöst. Olle Waller i "Fråga Olle" sa en gång att pojkar har snopp medan män har kuk. "Amen".

Killar ska visa känslor? Ha ha, look at my dick, säger jag. Vem har gjort dom reglerna?

Jag var på begravning förra sommaren, det var en närstående som dött. Jag började nästan gråta. Jag ville gråta, men gjorde det inte. För att pappa inte gjorde det. Ja, vad säger man? Dom flesta säger att det är dumt, att man ska visa sina känslor. Jag säger: "No way! No fuckin´way!". Hade jag haft fitta hade jag gråtit. Jag grät sen, ensam. Medan jag högg en kast björkved. Då ingen såg.

Förstå sej själv, ja, jag säger då det. Vart är världen på väg? Alla jävlar ska förstå allt, utvecklas mentalt, bla bla. Kyss mej i röven, säger jag. Vem ska hugga veden och vem ska laga taket. Under tiden alla andra ligger på sin jädrans psykologbänk och förstår all skit. Vem? Jag hävdar fortfarande att hårt arbete är den bästa medicinen. Mot allt. Och att ömsinthet och nariga nävar går hand i hand. På sitt sätt.

Dom säger jag är menlös, obeslutsam och icke tar tag i saker. "Watch it, woman!" Watch it, när jag får tänderna i rätt prospekt, när jag får korn på rätt kvinna, när jag får nys på timmerstabben vid regnbågens fot. När datorn lagt av, när strömmen har gått. Menlös är bara väntan, kvinnor, väntan på det som är värt energin. Sätt mej bakom ratten i en lastbil så ska jag köra dej till världens ände, släpp ned mej naken bland arton trasiga växellådor, och jag skall laga dem alla. Energin finns där och den är porlande och drypande av mogen testosteron. No more mister pussy-man, no more mister computer-man.

Jag hävdar fortfarande att John Wayne, grovmotorik, gömda känslor och torra tårar är manligt. Rätta mej om jag har fel. Fast frågan är om jag bryr mej.


Om författaren

Författare:
Pär Eriksson

Om artikeln

Publicerad: 22 maj 2004 20:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: