sourze.se
Artikelbild

Borgarna är passiva i EU-parlamentet

Varför finns så få av Sveriges och världens unga med i miljödebatten i EU och globalt? Gå och rösta i EU-valet 13 juni!

Jag som är född på 50-talet har vuxit upp med både Vietnamkrig, kärnkraftsomröstning och katastrofen i Tjernobyl. Jag saknar en riktigt engagerande miljödebatt inte bara i Sverige utan också i övriga världen. När det för några år sedan demonstrerades i Kungsträdgården för ett förnyat beslut om avveckling efter folkomröstningen om kärnkraften träffade jag många jag inte sett på 10-20 år. Det vill säga att det var min generation och äldre som
ville se till att en avveckling av kärnkraften beslutades av
Sveriges riksdag, inte dagens unga generation.

Idag har miljöfrågorna fått ett nytt forum, EU, och det är
välbehövligt eftersom miljöföroreningarna och dess problem inte känner några gränser. Samtidigt har vi en märklig debatt i Sverige där två partier, vänsterpartiet och miljöpartiet, vill lämna EU trots att de samtidigt säger att det är i EU som miljöproblemen ska lösas. Dessutom har vi moderaterna som gör vad de kan för att så lite som möjligt ska beslutas i EU eftersom de vill skydda företagens kortsiktiga intressen.

Mitt i denna debatt är jag, en socialdemokrat som brinner för miljöfrågorna. Jag anser att miljöproblemen är nästa stora världskatastrof och om vi inte gör något nu kommer det inte bara att bli svårare och ta längre tid utan också kosta otroligt mycket pengar. Det är pengar som de nya länderna i EU inte har och som de rikare i EU inte visar något intresse av att betala. Därför längtar jag efter en riktig engagerad ungdomsrörelse: för giftfri mat och ren miljö samt en stark kemikalielagstiftning i EU.

"Miljöfrågor har en nackdel från moderat perspektiv. Inget ont om miljön i sig men det blir lätt väl mycket regleringar, och vi moderater är inte så intresserade av att lägga regleringar på företagen."

Charlotte Cederschiöld, gruppledare för m i Europaparlamentet i DN 2004-02-09

Så låter det när moderater vågar tala klarspråk. De sätter
företagens kortsiktiga vinstintressen framför människans livsmiljö. Bara i Sverige har vi ett avfall av farliga kemikalier som motsvarar en fullastad Finlandsfärja, varje dag. Det finns alternativ till de flesta kemikalierna, men industrin går emot att behöva utveckla fler alternativ och de får hjälp i sin vägran av borgerliga politiker.

Moderaterna i Europaparlamentet röstar gång på gång mot olika förslag som skulle kunna förbättra vår miljö och vår hälsa: De röstade bland annat mot förslag som innebär att minska förpackningsberget, att få bort farliga kemikalier i tvättmedel och mot förslag att de industrier som orsakar skador ska få ta ansvar för det.

Det här gäller nästa stora världsdebatt, den om miljön - en viktig sådan, men som moderaterna vill låta marknaden sköta. Felet är bara att det kommer marknaden aldrig att göra. Marknaden tar inte hänsyn till människors livsmiljö i framtiden, utan bryr sig bara om vinsten man kan skriva upp i nästa kvartalsrapport. Idag styr borgarna i parlamentet och det märks på besluten där man hela tiden är passiv och säger att "det här ska inte vi politiker lägga oss i". Men om inte de folkvalda vill bestämma - då är det någon annan som bestämmer åt oss istället.

Valet den 13 juni är ett val mellan höger och vänster, precis som vilket riksdags- eller kommunalval som helst. Men det handlar om politiken på Europanivån. Vem är det egentligen som ska vara din röst i Bryssel? Vi socialdemokrater vill ta ansvar för jämställdheten, jobben och miljön och det gör vi genom att driva vår politik på den arena som är mest effektiv, där vi bäst kan uppnå resultat. För miljöpolitiken är det både EU och Sverige.

Visst vill jag att du går och röstar på mig och socialdemokraterna. Men faktiskt vill jag i första hand säga att det viktigaste är att du går och röstar - så att din röst blir hörd. Det är meningslöst att vara med i EU om vi inte drar nytta av medlemskapet - nämligen att vi kan påverka. Håller du med om det jag skrivit hoppas jag du röstar på oss, men blev du istället upprörd så hoppas jag du röstar
på moderaterna eller något annat parti.Det handlar om att välja mellan höger och vänster, mellan marknadens eller människornas Europa. Rösta, rösta, rösta.


Om författaren

Författare:
Inger Segelström

Om artikeln

Publicerad: 20 maj 2004 00:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: