sourze.se
Artikelbild

100 procent skatt på sexköp

När nya sexbrottslagen snart träder i kraft får det en absurd konsekvens: staten tar 100 skatt på sexköp.

Alla inkomster i det här landet är skattepliktiga. Detta inkluderar även inkomster från sexindustrin. Det betyder att strippor, porrfilmsaktörer och prostituerade är skyldiga att deklarera och skatta sina inkomster. Inte för att de får något för detta. Sjukpenning, pension och sådant som vi andra får av vår skatt får inte sexarbetarna, speciellt som det inte finns några vettiga skattekoder för deras verksamheter. Men skatt skall de lik förbannat betala, om än medelst sköntaxering.

Sexsäljaren Rosinha Sambo belyste det knasiga i detta genom att skaffa sig F-skattesedel. Hon anmälde därefter staten för koppleri. Det är logiskt eftersom kopplerilagen förbjuder andra människor att ta del av en prostituerads inkomster. Fallet lades dock ned därför att staten inte är en person och därmed inte kan begå brott.

Aktionen gav dock återverkningar. Det pinsamma faktum att staten kräver 30 av prostituerades inkomster togs upp i en interpellationsdebatt i maj 2003 1. Finansminister Bosse Ringholm hamnade mot väggen och råkade då avslöja en pikant liten detalj som inte dryftats tidigare. Det är nämligen så att när nya sexbrottslagstiftningen klubbas igenom så införlivar man sexköpslagen i brottsbalken. Detta gör att sexköpslagen omfattas av brottsbalkens kaptiel 36. Kortfattat säger det kapitlet följande: alla inkomster av brott skall förverkas. Det är oväsentligt om den som tjänar på brottet är den som har begått det eller inte, personen får ändå all vinning av brottet beslagtaget.

Kort och gott: staten inför 100 skatt på sexköp.

Jag har kollat SOU 2001:14 2, det vill säga utredningen som ligger till grund för nya sexbrottslagen. Där tas mycket riktigt upp att sexköpslagen skall in i brottsbalken. Men konsekvensen att staten eventuellt går från att vara en hallick som vill ha 30 till att vara en hallick som kräver allt! står inte nämnt. Det har liksom bara fallit bort... eller så fanns det aldrig där. Alltså har remissinstanserna inte fått möjlighet att reagera på denna absurditet.

Inte nog med att prostiuerade skall ha dåliga kunder och en för många dålig livssituation att tampas med. De har också staten som fiende: de får inte organisera sig; de kan inte nyttja sina inkomster; de kan inte ha ett partnerförhållande för partnern riskerar åka dit på koppleri; de riskerar mista vårdnaden av sina barn utan att vara dåliga föräldrar. Och nu tänker staten alltså ta alla deras pengar också. Varför skulle en prostituerad efter detta vilja ha med myndigheterna att göra?

När man ser till vad lagen gör är en sak tydlig: lagen är till för politikerna, inte för de prostituerade. Sexindustrins motståndare är mer intresserade av att två sina händer och visa sig duktiga än att göra livet bättre för de prostituerade. Sexköpslagens skapare står i TV-studion med nytvättat samvete och slår sig för bröstet, ivrigt påpekande att allmänheten tycker att deras lilla lag är bra. Undrar om heroinisten som på grund lagen våldtas av de farliga kunder hon nu tvingas acceptera tycker samma sak.

/Michael Lundahl

1 Länk: riksdagen.se
2 Länk: regeringen.se


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 17 maj 2004 08:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: