sourze.se
Artikelbild

Håll upp en spegel

Ibland tornar orättvisorna i världen upp sig extra tydligt. De blir klara, påtagliga och fruktansvärt obehagliga.

"Jag är trött och hungrig. Jag sitter på den torra, dammiga marken och tittar. Det är hett ute men det finns ingen skuggig plats och i solen är det olidligt. Jag har svårt att fästa blicken, men försöker koncentrera mig på lastbilen som står bakom kvinnan som fotograferar oss. Människor lastar av säckar med mat som jag tror kommer från någon hjälporganisation. I famnen har jag min 2-årige pojke som också är trött och hungrig. Jag hoppas att åtminstone han får lite av den mat som skall delas ut. Han är tunn och mycket mindre än han borde. De har precis vägt honom. Han är apatisk och tittar med matta och trötta ögon och hans försök att säga mamma till mig har sedan länge tystnat. Det kanske blir lite mat idag. En kvinna kommer förbi och talar om att vi inte kan få någon mat förrän om några timmar. Det är många som skall ha och det är redan slut. Jag är för trött för att reagera. Jag får en flaska med någon slags vätska i, och med hjälp av kvinnan försöker jag få i min son lite näring. En bit bort ligger det en tidning och fladdrar i den varma vinden. Den blåser iväg och lägger sig bredvid mig. Jag kan inte läsa men ser en bild av en svart kvinna och man. De verkar inte heller må så bra. På bilden är det ett slags sick-sack-streck mellan dem. Jag vet inte riktigt vad det betyder."

Om kvinnan i texten ovan inte hade varit analfabet hade hon kunnat läsa om skilsmässan mellan den amerikanska musikartisten Lionel Richie och hans hustru Diane. Nedan är en lista på vad hustrun kräver av Lionel vid en eventuell skilsmässa.
Följande påstår sig Diane Richie behöva:
beloppen är angivna i SEK
Massage: 4 800
Hudbehandling: 24 000
Håret, minimum: 4 800
Naglar: 1 950
Laserhårborttagning: 8 200
Ansiktsbehandling: 3 700
Personlig tränare: 4 000
Underhållning restaurang, teater etc: minst 24000
Kläder, skor och väskor: minst 82 000
Vitaminer: 4 000
Presenter till födelsedagar, bröllop etc: 40 000
Femåriga dottern Sofies terapeut: 4 000
Juveler: 40 000
Hälsa på nioåriga sonen
Miles på internatskolan: 125 000
källa: aftonbladet.se och expressen.se

Tänk på att detta är vad hon behöver, PER MÅNAD.
Och då är ju inte ens mat, hyra och el inräknat. Det blir säkert ett par tusen till. Minst.

Ont, det gör ont
Är det mig det är fel på eller vad är det som är fel på vissa människors totala brist på självinsikt. Jag har inte gjort någon mer research och jag har ingen aning om hur mycket av innehållet i listan som är sant. Egentligen behövs ingen kommentar, listan talar för sig själv. Det största felet med den dock, är att den dyraste posten verkar saknas. Den med avgiften för den egna terapin. Den borde rimligtvis vara skyhög, för är det någon som borde få hjälp är det väl ändå hon, stackars människa.

Nå, vad vill jag säga med det här kanske i överkant övertydliga exemplet från vår lilla värld. Tja, inget kanske, ibland blir jag bara så trött. Som om vi inte redan visste att världen ibland är ofattbart orättvis. Jag läste nyligen på SVT Text att under de senaste fem åren hade Skandia en sammanlagd vinst på 3.2 miljarder 2 år med förlust, plus 3 år med vinst. Under samma period har företaget delat ut 3.7 miljarder i bonus. Lite terapi här också kanske.

Visst är det lätt att hacka på Diane men är det rätt? Man kanske inte skall döma människor enbart utifrån sitt eget lilla inskränkta perspektiv. Jag vet inte själv hur jag hade reagerat eller agerat om jag hade vuxit upp i en härligt rik familj. Är man uppvuxen i en dimma av lyx och vant sig, är det kanske svårt att vara objektiv, generös och tänka på andra mindre bemedlade. Men så jävla illa och blind hade jag väl ändå inte blivit. Eller? Jag vill ju inte gärna tro det, men det är lätt att säga. Vi gör väl alla våra mer eller mindre oviktiga val varje dag. Skall jag lägga pengarna på att köpa en ny DVD-film, en ny klocka eller en ny mobiltelefon fast den gamla fungerar utmärkt? Därför tror jag att det viktigt att vi ibland ställer oss vid sidan om oss själva och våra liv, tittar lite och blir lite medvetna. Annars kan det gå lika illa som för Diane. Eller som för Skandia.

Nä, jag säger precis som Lena Philipsson:
Ont, det gör ont, men det går
Det gör ont en stund i magen men inte på dom
Du vet att det gör ont, det gör ont men ändå
Vi har klarat oss rätt länge det börjar bli vant
O alla omkring, vi gör ju ingenting, det gör ont, så ont
Originaltext: Thomas "orup" Eriksson.
Texten är något ändrad av undertecknad.


Om författaren

Författare:
Gert Tjörnebro

Om artikeln

Publicerad: 27 apr 2004 23:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: