sourze.se

Ohly - ta avstånd från huliganerna!

Kommer Ni ihåg Gudrun Schymans försvar för vänsterns gatufest 1999 då Götgatan i Stockholm vandaliserades? Det var polisens fel!

1:a maj har i många länder under en längre tid urartat till att bli en högtid för delar av vänstern att visa sitt hat mot samhället genom upplopp, stöld och vandalisering. Att 1:a maj skulle ha något samband med arbetarrörelsens kamp för bättre levnadsförhållanden betraktas numera som ett dåligt skämt i flera länder.

Det här har också spridit sig till vårt land. Vänsterns huliganer arbetar under olika artistnamn. I Sverige verkar "Reclaim the city" vara det namn som diverse vänstergrupper kan samlas kring. Vänsterpartiet och "Reclaim the city" har också samma budskap. Man skall "befria" oss från kommersialism och kapitalism.

Gudrun Schyman legitimerade redan 1999 den här typen av huliganism genom sitt närmast passionerade stöd till de 243 personer som greps för våldsamt upplopp och för att ha vandaliserat ett antal småbutiker på Götgatan. Det här gav naturligtvis råg i ryggen till den del av vänstern som gillar våld.

Liknande upplopp sker nu regelmässigt varje 1:a maj. Förra året var det kvarteren runt Stureplan i Stockholm som vandaliserades. Bla krossades skyltfönster i 25 butiker. Samma försvar hördes. Polisbrutalitet och provokation gjorde att vänsterungdomar måste klottra ner husfasader, stjäla och vandalisera. För att bevisa polisens brutalitet och oförsonlighet hade man inom vänstern utsett vuxna "medborgarvittnen" som inte helt förvånande också kunde bekräfta ungdomarnas fredliga och fridsamma sinnelag.

Nu är det snart 1:a maj igen. Här i Stockholm skall nu "Reclaim the city", enligt posters på stan, vandalisera kvarteren runt Karlaplan. Kommer vänsterpartiet åter igen att ställa upp till deras försvar? Eller är det helt otänkbart att vänsterpartiet redan före 1:a maj tar avstånd från vänsterungdomarnas våld och förstörelselusta? Vad säger kommunisten Ohly?


Om författaren

Författare:
Lars Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 25 apr 2004 18:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: