sourze.se

Utkastad från hemlöshet till hopplöshet

Nu har de hemlösa blivit utkastade! Till portar, soprum, offentliga toaletter och andra boendealternativ. Jag pratar om SL:s lokaler vid stadsgården intill Slussen.

Här vid Slussen tog en del av våra hemlösa själv initiativ och ordnade själva någonstans att sova i lokaler som varit tomma och ingen använt på över ett år. Men det enda som händer av sådana här verkningslösa avhysningar som ägde rum i helgen, är bara att problemet flyttats till någon annans område i staden.

Det här problemet med uppbrutna lokaler, portar, soprum och offentliga toaletter kommer att fortsätta så länge våra handlingsförlamade politiker inte hittar ett sätt att lösa detta problem, som hemlöshet och missbruk är i Stockholm. Just den här gången skylls avhysningen på att det varit en ökning av brott i området. Med brott i området menas inbrott i Stadsmissionen lokaler, som ligger vägg i vägg med den aktuella lokalen.

Där Styrelsen visat ett sådant förakt tidigare i år mot de hemlösa människor de säger sig hjälpa, med lägenhetsaffärer hit och dit. Dessa lägenheter som var skänkta för att gagna de hemlösas situation i Stockholm har istället använts till att gagna personal och andra utsatta grupper. Så detta är kanske de hemlösas hämnd för att visa sitt missnöje mot detta, vad vet jag. Men eftersom inte våra politiker har den rätta viljan att lösa hemlöshetsfrågan på politisk nivå, så kommer alltid de hemlösa lösa den på sin egen nivå, det vill säga med en massa uppbrutna portar, lokaler och offentliga toaletter i våran stad. Det är deras sätt att överleva till nästa dag när det är kallt ute. Hur lång tid ska det ta? Och hur många 100 tals miljoner kronor till ska alla utredningar få kosta innan våra politiker förstår att det måste bli billigare att lösa problemen konkret istället för att flytta runt dem i staden.

Problemen kommer alltid att finnas kvar så länge inga
konkreta lösningar byggs upp för de stora problem som
finns inom psykvården, missbruksvården och i hemlöshetfrågan bland de mest utsatta i samhället. Det går inte att lösa dessa problem med utredningar och straff! Hur mycket man än försöker utreda och straffa de mest utsatta i vårt samhälle så förändrar det inte deras situation åt någon positiv riktning, utan snarare växer ett hat fram. Och hat gör ingen människa problemfri.


Om författaren

Författare:
Rolf Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 19 apr 2004 16:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: