sourze.se

Ondskan - en helig ko

Hur ska vi nånsin komma tillrätta med våldet och ondskan i vår värld, när författare, journalister och filmmakare ...

Hur ska vi nånsin komma tillrätta med våldet och ondskan i vår värld, när författare, journalister och filmmakare blir vid med att romantisera och idealisera dessa mest primitiva och uslaste drifter hos människan?

Jag måste ärligt erkänna att jag aldrig läst någon av Jan Guillous böcker, därför att jag ansett mig veta vad dessa handlar om, och därför att våldsbeskrivningar och hjältedyrkan inte är något för mig. Men när jag nu tar upp Ondskan som en helig ko, så är det därför att denna tidlösa problematik åter har aktualiserats och glorifierats genom filmatiseringen av en "gammal" bok med just detta namn.

Jag är förbannad på ondska, våld, krig och terror, och på alla dessa dårar som genom generationer har envisats med att bekämpa våld med våld och härigenom beseglat "den mänskliga naturen". Men om man nu vill angripa denna problematik och kanske slakta en och annan helig ko, då bör man också veta vad denna handlar om.

Min son som snart är myndig, läser mest fantasyböcker och serietidningar när han inte sitter framför sin dator. Men till min förvåning upptäckte jag för ett tag sedan ett exemplar av Guillous Ondskan mellan alla alle Kalle Ankas pockets och fantasyböcker. Det är klart att jag är intresserat av min sons intellektuella utveckling, och så här på nyttårsdagen tänkte jag att jag ändå skulle ta och läsa denna bok, trots min medvetna självcensur och motvilja mot att ödsla tid på sådan litteratur. Så jag satte mig ner med Ondskan ett par timmar, och sedan visste jag vad denna handlade om.

Det häpnadsväckande var att den på så många punkter handlade om mig själv:

Åldern, vikten, längden, snabbheten, den hårda träningen, realskolan, pratet om reglering, den första kärleken, 11-blank med flygande start och dryga 6 meter på farten, till och med de röda piggskorna av märket Puma fanns där, framgångarna i skolan och i idrotten, busarna, slagsmålen och ondskan,- allt fanns det där närmast kusligt osannolikt och otroligt.

Allt utom den viktigaste frågan: VARFÖR?

Sida upp och sida ner beskrivs ondskan och våldet in i minsta detalj, och den slutgiltiga lösningen blir självfallet att övervinna åratal av sadistisk aga med utstuderat och välplanerat övervåld. Jag bugar mig för ondskans enfald, för detta tycks vara gränslöst och oändligt. Men vad är det som ligger bakom ondskan, och vad är det som har gjort denna till en sådan grundpelare i vår kultur? Den dagen vi börjar forska i detta kanske vi får mindre av sådana filmer och sådan litteratur.

Eftertanke
Tyvärr finns det allt för många barn och unga som blir illa behandlade, och kanske ännu fler vuxna som har blivit illa behandlade som barn. Barn som blir illa behandlade av vuxna är väldigt utsatta, och eftersom de inte kan försvara sig eller ge igen, så kan en stark känsla och önskan kring vedergällning och hämnd uppstå. Och när det då dyker upp en historia om en som har lyckats med att hämnas och ge igen, så finns det därför allt för många som vill identifiera sig med denna hämnare, hjälte och bestraffare. Och sålunda reproduceras och etableras ondskan i vårt samhälle. Men blir man bara medveten om och förstår detta orsakssamman-hang, så har vi också förutsättningen för att bättre kunna förebygga och reducera denna problematik.


Om författaren

Författare:
Knut Jörgensen

Om artikeln

Publicerad: 01 apr 2004 10:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: