sourze.se

Kollektiv framför individ

"Bör butiker ha stängt på 1 maj?"

Så lyder dagens fråga i Smålands-Tidningen, som är min lokaltidning. Utgångspunkten är att köpmännen i grannkommunen Nässjö kommer att ha sina butiker öppna under denna dag, som är en lördag. Eftersom det är lördagen efter löneutbetalning, förklarar köpmännen det som ett "måste", vilket innebär att de anställda också får arbeta denna dag.

Det har talats om att avskaffa arbetarrörelsens dag och göra nationaldagen till helgdag, istället. Som konservativ har jag största respekt för traditioner och respekterar arbetarnas dag. Vad jag däremot inte accepterar är att bli tvångskommenderad till ledighet, med hänsyn till en rörelse vars ideal jag inte sympatiserar med.

Jag är nationalist och villig att vara ledig på nationaldagen, för att värna den svenska demokratins värde.

Ordförande "Handelsanställdas förbund" kritiserar de anställdas medgörlighet och sätter kollektivet och traditionen före olika individers vardag. Vore 1 maj en vanlig dag, som arbetarna själva väljer att ta ledigt på, för att fira arbetarrörelsen skulle de vinna ännu mer respekt samtidigt som de erbjuder valfrihet åt individer som inte delar deras ideal. Det som hindrar arbetarrörelsens representanter till det är förmodligen, att de då får prioritera en arbetsdag utan lön, till uppoffring åt sin ideologiska övertygelse och det är dom alldeles för bekväma för, därmed förlorar 1 maj-firandet sin heder.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 30 mar 2004 10:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: