sourze.se

Vem betalar vård, omsorg, skola för svartjobbare?

Det gör du.

Debatten om hushållstjänster har återigen blossat upp efter att några välbärgade familjer i Göteborg anlitat svart städhjälp utan arbetstillstånd. En ny dom i hovrätten frikände familjerna eftersom den svarta städhjälpen hade F-skattesedel som egen företagare. Därmed kan familjerna betala lägre lön än man gör till dem som betalar skatt på sitt arbete i Sverige.

Regeringen, som prioriterar kampen mot ekonomisk brottslighet och skattefusk, har nu två aktuella områden att se över: Både svart städning och byggbranschen där oseriösa företagare utnyttjar arbetskraft från andra
länder med lägre löner än de svenska. Åtgärderna som regeringen vidtagit är en översyn av F-skattesedelhanteringen samt hur skatte- och
utlänningslagstiftningarna kan stoppa det här.

Den som arbetar svart betalar inte någon skatt och därför ställer jag mig frågan: Vem betalar deras vård, skola och omsorg? Självklart andra skattebetalare. Samma gäller för den som utnyttjar svart arbetskraft, som de välbärgade familjerna i Göteborg gjorde. Varför ska andra skattebetalare betala för arbetare som de anlitat men inte velat skatt för? Jag, och många med mig, upprörs över det här.

När debatten om hushållstjänster tidigare varit aktuell fanns det förslag på att städning i hemmet skulle ersättas med skattemedel, alltså subventioneras av alla skattebetalare. Jag har i flera år deltagit i den här debatten och har alltid hävdat att man är välkommen att låta någon annan städa ens hem hur mycket man vill - men då får man köpa den tjänsten och betala för den. Idag kostar det ca 220 kronor per timme att få städat oavsett var det är. Då är du försäkrad och personen som arbetar får rätt till avtalsenlig lön, pension och social trygghet. Den personen är också med och betalar till vår gemensamma vård, skola och omsorg - som vi alla efterfrågar.

Det finns partier idag som hävdar att alla skattebetalare borde vara med och betala för gruppen som vill få städat hemma. Enligt undersökningar som gjorts är flertalet av dem villiga att betala ca 60-100 kronor själva och sedan skulle resten betalas via skatten. Det betyder att det skulle krävas en subvention med mellan 120-160 kronor per timme. Men å andra sidan har jag alltid fått svaret från exempelvis ensamstående barnföräldrar eller pensionärer med låg pension att de inte ens med en timavgift på 60-100 kronor skulle vara möjligt för dem att köpa städtjänster. Är det verkligen rättvist att de ändå ska vara med och betala med sin skatt för något som andra har råd att bekosta men ändå vill ha bidrag för?

För mig är inte städning hemma ett annorlunda jobb än andra så jag vill hellre använda skattemedlen till att förbättra vård, omsorg och skola för alla. Det är just nu inte så att det finns obegränsade ekonomiska ramar för reformer och då måste vi prioritera vad vi lägger pengarna på. Om det skulle vara så att det fanns pengar över så skulle jag hellre lägga dem på att höja lönerna för Kommunals kvinnor istället för att ge dem till familjer som har borde ha råd att betala städning själva eller vill prioritera det.

Debatten just nu i Sverige börjar äntligen handa om vad vi vill betala för och vad våra skatter ska gå till. Om alla betalade sin skatt skulle fler kunna få "vita jobb" och kunna försörja sig själva. Att utnyttja arbetskraft svart - genom att betala låga löner, att inte ge städarna eller
byggnadsjobbarna möjlighet att få en lön att leva på, tjäna in pension och till försäkringar - är en kortsiktig vinst just för den personen. Men det ger alla ett framtida ansvar när färre är med och betalar för det som vi efterfrågar. För det är ju inte så att de som betalar svart avstår från
dagisplatser, äldreomsorg eller sjukvård.

Jag hoppas att den här debatten fortsätter och då handlar om rätten att utnyttja personer eller betala vad det kostar precis som för allt annat. Det vill säga valfrihet för alla på samma villkor.


Om författaren

Författare:
Inger Segelström

Om artikeln

Publicerad: 24 mar 2004 17:08

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: