sourze.se

Någonting är fel -2

Hösten 2002 vägrar brevbärare i Mölndal att dela ut post –bestående av flygblad –för Nationaldemokraterna.

Brevbärarna går emot postverket och får slutligen tidningen ”Arbetaren” pris för ”civilkurage”.

Det är sedan länge känt att Skåne är utgör landets mest främlingsfientliga del, att döma på mängden nationalkonservativa populistpartier. Inte bara vänstertidningen ”Arbetaren” har på ett skickligt sätt kartlagd dessa fläckar, utan även liberala ”Sydsvenska Dagbladet” med den sunda chefredaktören Per T Ohlsson i spetsen.

I gårdagens Expressen går proggaren och debattören Mikael Wiehe –tillsammans med socialdemokraten och före detta kommunalrådet Björn Fries till attack mot postverket, som hyr ut postboxar åt nynazistiska grupper. Det hela är absurt och jag har svårt att förstå hur två intellektuella personer, som säger sig värna demokratin, förbigår en av dess viktigaste hörnstenar. Mikael Wiehe säger att flera grupper inom den extrema högerkanten har postboxar för att förmedla sitt budskap. Han förstår inte hur posten kan tillåta det. Vi ser här återigen ett tafatt försök att hindra nazister sina medborgerliga rättigheter, sålänge dom inte kränker någon annans. I klartext:
Björn Fries och Mikael Wiehe gör här samma sak som de privata bankerna gjorde häromåret, då Sverigedemokraterna ville öppna konton men nobbades för dess värderingars skull.

Bekämpa rasism, nazism och främlingsfientlighet innebär inte att begränsa fiendens yttrandefrihet, utan att bemöta den och visa att dom ”goda” värderingarna också är ”godare”.

Bekämpa rasism och främlingsfientlighet innebär inte att alla invandrare är snälla och alla svenskar är dumma. Inte heller en vision om att alla världens flyktingar kan komma till Sverige och få en fristad, utan att kunna tala för de mänskliga rättigheterna och ingripa när dessa inskränks. Det är någonting helt annat än vad den s-märkta debatten om rasism och främlingsfientlighet handlar om:
Mer eller åtminstone lika mycket positiva rättigheter, i form av socialt bistånd, till alla invandrare.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 23 mar 2004 11:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: