sourze.se

Arla, ta avstånd från mjölkimperialism!

I SVT:s Rapport den 5/3-04 avslöjades ni i Arla Foods dumpar mjölkpulver i Tanzania.

Er mjölk exporteras till landet och säljs - med stöd från EU - till ett pris som är lägre än de lokala producenternas. När detta sker slås lokala företag och kooperativ lätt ut från marknaden. I februari i fjol var samma fråga i fokus. Då hade Sveriges Radios Ekot avslöjat att ni årligen dumpade 15 000 ton mjölkpulver i ett annat tredje världenland, Dominikanska republiken. Enligt tidningen Atl.nu 19/2 tjänade ni 660 miljoner kronor per år på exporten till det fattiga landet. Från EU fick ni 160 miljoner kronor i exportstöd årligen. Jag var en av många som den gången blev upprörd och kontaktade er. Ett tag senare läste jag ert öppna brev från 21/2-03 där ni bland annat hävdade att ni hade tagit till er av kritiken: "Vi påverkas naturligtvis av den kritik som framförts, lyssnar, diskuterar och funderar över vad vi kan göra bättre", hette det bland annat i ert brev. Jag tyckte det svaret var en välkommen reaktion från er. Men av att döma av inslaget på SVT kvarstår grundproblematiken.

Av den anledningen ber jag er att svara på mina frågor nedan. Vänligen, skicka era svar till holmjenshotmail.com innan fredag 19/3. Era svar kommer att publiceras på www.rattvismat.nu.

* Vilka åtgärder har ni vidtagit för att stoppa dumpning av ert mjölkpulver i utvecklingsländer?

* Till vilka andra länder - förutom Dominikanska republiken och Tanzania - exporteras ert mjölkpulver med EU-stöd?

* Enligt EU:s budget för 2004 kommer har bidragen till mjölk och mjölkprodukter ökats till 1,6 miljarder euro punkt 05030101. Stöd för avsättning av skummjölk punkt 05030103 har höjts till 592 miljoner euro. Är Arla beredda att verka för en radikal minskning av dessa subventioner?


Om författaren

Författare:
Jens Holm

Om artikeln

Publicerad: 18 mar 2004 12:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: