sourze.se

Feministiskt självförsvar

En kritisk artikel om feministiskt självförsvar.

Det började i Sverige 1978, av Catharina Calleman. Nu finns det flera olika grupper som ger kurser i feministiskt självförsvar.

Vad är då feministiskt självförsvar? Det verkar ha lite olika betydelse, men det är inte bara sparka och slå, som jag själv trott. "Feministiskt Självförsvar syftar till att vara ett effektivt försvar för kvinnor mot mäns våld och kränkningar." Nätverket FSF

Feministiskt självförsvar utgår från att män som grupp är överordnade kvinnor som grupp, enligt en könsmaktstruktur. Dessutom användning av feministiska lösningar och metoder. Feministiskt självförsvar

Hur överordningen praktiskt går till har jag aldrig förstått. Även om en del människor har makt i samhället, t.ex. politiker, chef i något företag, journalister på en stor tidning. Det är både män och kvinnor som har dessa yrken, i sådana fall gäller det bara på arbetet.

Vad är feministiskt självförsvar i praktiken? Eftersom jag har fel kön så kan jag inte gå på någon kurs och se hur det är. Jag har läst i en bok om just feministiskt självförsvar.

Kursen kan bestå av bl.a. rollspel och olika övningar. Syftet är att lära sig att känna situationer och sätta gränser. Tanken bakom det fysiska försvaret är att skada förövaren för att kunna komma undan. Det sker genom att slå mot ögon, strupe, skrev och knän. Samtidigt ska man skrika "Nej!, Nej!" Feministiskt självförsvar

Varför de lär sig skrika "Nej", har jag aldrig riktigt förstått. Även om våldet kan användas som försvar mot en angripare, går det lika bra att använda om man hamnar i bråk med någon eller blir arg. Vilket följande exempel visar.

Maria pratade med några killar, Anna missförstod något och skrek hora till Anna. Då blev det slagsmål. Maria blev dömd för misshandel. UNT 2003-11-19

Har självförsvaret gett något resultat? Om man tittar på våldtäkt utomhus så har det ökat från 328 till 478 2002, andelen försök har däremot minskat från 47 1996 till 33 2002. BRÅ

Nu går det inte att säga att det finns ett samband. Orsaken att deras självförsvar inte fungerar så bra i praktiken är att angriparen sällan står rakt framför och väntar på att kvinnan ska slå till.

Enligt min undersökning av 86 våldtäktsförsök var det vanligaste att kvinnan försökt ta sig därifrån, vanligaste sparkade eller slog till, slet sig loss, skrek. Endast ett par kvinnor klöste i ansiktet, ingen angrep ögonen. Självförsvar

Det är bättre att undersöka hur kvinnor försvarat sig vid ex. våldtäkt och tala om det så att andra kvinnor i samma situation vet hur de kan göra. Självklart är det ingen garanti, men ökar chansen att klara sig. Dessutom vet ev. våldtäktsmän att det är inte så lätt att begå våldtäkt och då kanske avstår.

Ex: En 16 årig flicka hade för en månad sedan blivit överfallen av en man som släpade henne till en plats där han våldtog henne. Två män i rånarluvor, överföll och höll fast henne, hon fäktade med armarna och skrek högt, de flydde. Hämnd för första anmälan. Men nu visste hon hur hon skulle försvara sig. Sundsvall Tidning 96-10-10

Feministiskt självförsvar i skolan: I och med att ung vänster lär ut feministiskt självförsvar i skolorna har det blivit politiskt.

En stor orsak till att självförsvar ska införas i skolan är att bl.a. stärka flickors självförtroende, att känna sig värd att försvara är ett vanligt uttryck. Kränkningar i form av bl.a. könsord är något som pojkar utsätter flickor för. Meningen med försvaret är att lära flickorna sätta gränser mot pojkarna.

Även pojkar utsätts för kränkningar i skolan. Allvar eller skämt

Att utgå från att just flickor har sämre självförtroende som måste strärkas, är en förutfattad mening. Vad det beror på vet jag inte. Pojkarna som därigenom blir utpekade, har inte alltid så bra självförtroende.

Att självförsvaret bara är för flickor och inte pojkar beror på att killarna måste lära sig sluta trakassera tjejer. Det handlar om förtryck. Feministisk självförsvar

Eftersom även pojkar kränks så stämmer inte den förklaringen. Orsaken att pojkarna stängs ute från självförsvaret beror nog på att de helt enkelt inte vill ha med män att göra. Enligt boken "feministiskt självförsvar" är det viktigt att flickorna får ha "killfria" miljöer. Något som är populärt i skolor, speciella tjej grupper. Jag har aldrig förstått varför, men det är något slags fixering vid sitt kön.

Självklart finns problem med kränkningar och mobbing i skolan, men feministiskt självförsvar är fel sätt att lösa problemet. Språkbruket bland unga är ett särskilt problem, det är ämne nog för en egen artikel.

Nästan en tredjedel av alla misstänkta för misshandel är mellan 15-20 år. BRÅ Då är det mindre lämpligt att lära just yngre slåss. Även om flickor är i mindre andel döms för misshandel kan det ändras efter de lärt sig slåss.

Det största problemet med självförsvar i skolan är att motsättningarna mellan könen ökar. Tar man en grupp, flickorna som ska lära sig försvara sig mot en annan grupp, pojkarna leder det till att de pekas ut. Det finns inget skäl till självförsvar i skolan, som har visats. Utan det är mer ideologiska motiv för feminismen och nu Vänsterpartiet, som har blivit feministiskt.

Vad det kommer leda till är svårt att säga, förutom våldet av flickor kommer att öka. Vad än många feminister anser så bryr sig de allra flesta män om kvinnor, men det kommer med tiden att minska. Det kan leda till ökade trakasserier och våld.


Källor:

Allvar eller på skämt? PDF fil, arbetslivsinstitutet, Länk: ebib.arbetslivsinstitutet.se

BRÅ Brottsförebyggande rådet Länk: bra.se

Nätverket för feministiskt självförsvar Länk: hem.passagen.se

Feministiskt självförsvar, handbok från Kvinnofronten och Artemis systrar, 2003. Länk: kvinnofronten.nu

Självförsvar, egen hemsida Länk: volds-sexbrott.net

Ung Vänster Feministiskt självförsvar Länk: ungvanster.se


Om författaren

Författare:
Sören Wallsten

Om artikeln

Publicerad: 16 mar 2004 14:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: