sourze.se

Självbränning eller bluff?

Den 23 januari 2001 dog Liu Chunling och hennes 12 åriga dotter under inspelningen av en av den kinesiska regimens mest använda propagandafilmer.

Den 23 januari 2001 dog Liu Chunling och hennes 12 åriga dotter, Liu Siying, under inspelningen av en av den kinesiska regimens mest använda propagandafilmer. Inspelningen var ett led i en brutal förtalskampanj som syftar till att rättfärdiga en av dagens största förföljelser, förföljelsen av Falun Gong.

För drygt fyra år sedan bestämde sig Kinas dåvarande ledare, Jiang Zemin, för att förbjuda Qigong-metoden Falun Gong. Falun Gong är en meditations/Qigong metod med uråldriga anor, den populariserades av Li Hongzhi våren 1992 och nådde snart ett utövarantal på över 70miljoner människor. Inom Falun Gong finns inte endast Qigong och meditationsövningar utan stor vikt läggs även vid den individuella utvecklingen. Man försöker, genom att följa principen "Sanning Godhet Tålamod", att bli godare människor. Då Falun Gong inte innehar några som helst politiska motiv eller utgör någon fara för regimen är det svårt att förstå varför metoden förbjöds men i vilket fall drev Jiang igenom ett förbud i juli 1999 och startade därefter en enorm propagandakampanj för att försöka rättfärdiga sitt beslut.

Propagandan, som dygnet runt kan ses i all kinesisk media, hade naturligtvis en enorm effekt på befolkningen. Den nådde sitt mål att vilseleda folket till att tro att Falun Gong är en ond självmordssekt och egga ett folkligt hat emot metoden och dess utövare. Utövarna däremot höll sig inte tysta, man gick till allmänna klagokontor, pratade med folk i sin omgivning och utförde fredliga protester på Himmelska fridens torg i Peking. För att vid denna tid lägga en större grund för att förinta metoden och för omvärlden försöka rättfärdiga förföljelsen anlades en självbränning.

Bara några dagar efter det kinesiska nyåret fick hela Kina, såväl som media i andra länder, reda på att fem utövare av Falun Gong hade bränt sig själva på himmelska fridens torg, detta inkluderade ett tolvårigt barn. Efteråt genomfördes dock en undersökning på det inspelade materialet och man fann att denna självbränning endast var en uppgjord scen regisserad av den kinesiska regimen.

Det hela var väldigt dramatiskt, fem personer gick in på torget, hällde någon slags brandfarlig vätska på sig och tände eld. En av personerna dog på plats och de andra fördes till sjukhus. Vid en senare granskning av filmen syntes dock ett flertal underliga företeelser. Omedelbart efter att personerna hade tänt eld på sig själva rusade det fram fyra poliser med brandsläckare, övervakningskamerorna på torget gick inte som normalt den dagen utan stannade vid händelserna och zoomade även in vid speciella tillfällen, det fanns kinesiska kameramän som fritt kunde filma, samtidigt som reportrar från Cnn fick sina kameror beslagtagna, den tolvåriga flickan som senare vårdades för brännskador hade tjocka bandage över hela kroppen vilket naturligtvis är värdelöst vid vård av brännskador, mm. Om man spelar bandet i slowmotion ser man även att Liu Chunling inte alls dog av brännskador utan föll till marken på grund av att hon fick ett hårt föremål i huvudet, tittar man noga ser man även en man i millitäruniform som slungar iväg någonting åt hennes håll.

Liu Siying, dotter till Liu Chunling som blev ihjälslagen på torget, vårdades senare på sjukhus. Då hon var nästan helt återställd och skadorna läkts kom fyra av sjukhusets högsta chefer och besökte henne, några dagar senare dog Liu Siying. I media visades dock bilder på hur hon helt återställd sjöng tillsammans med en av läkarna, då hon nyligen halsopererats för brännskador kan man lätt räkna ut att inspelningen skett på förhand.

Reportrar undersökte händelsen ytterligare och besökte Liu Chunling och Siyings bostad. Det visade sig då att ingen i grannskapet hade sett någon av dem öva Falun Gong´s övningar eller följa metodens ideologi på något annat sätt. Modern mådde psykiskt dåligt, var deprimerad och hade tidigare slagit sin dotter.

Med andra ord kan man här dra slutsatsen att Kinas regim drog nytta av och tvingade en psykiskt sjuk person att ta med sin dotter och bränna sig själva på himmelska fridens torg. Allt med syfte att spela in en propagandafilm för att vilseleda sin befolkning och för omvärlden försöka rättfärdiga att man låser in, torterar och dödar oskyldiga människor, systematiskt försöker utrota en metod som utövas av en tolftedel av befolkningen.

Denna incident var inte en engångsföreteelse och man kan dagligen läsa artiklar om hur Falun Gong utövare i Kina torteras och dödas på de mest brutala sätt, i skolorna sjungs hatiska sånger emot Falun Gong, studenter som vill ta examen tvingas skriva på papper att de är emot Falun Gong och lågstadiebarn tvingas se våldsamma filmer liknande denna självbränning. Den kinesiska regimen tvekar inte att mörda för att kunna sprida ut sin propaganda och kontrollera befolkningen.

Videoanalysen finns att se på Länk: fgmtv.net under rubriken "Truth-Clarifying"


Om författaren

Författare:
Anton Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 05 mar 2004 12:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: