sourze.se
Artikelbild

Därför är spamförbud ett slag i luften

Jag kommer att rösta nej till en sådan lag idag när jag röstar nej till regeringens förslag om förbud mot obeställd e-post.

"Jag avskyr - som de flesta andra - skräppost. Det enda jag ogillar mer är skräplagar som hotar respekten för rättssystemet, riskerar urholka yttrandefriheten och entreprenörers möjligheter att lösa spamproblemet -
lagar som stiftas för billiga politiska poänger utan ansats att lösa de verkliga problemen. Jag kommer att rösta nej till en sådan lag idag när jag röstar nej till regeringens förslag om förbud mot obeställd e-post."

För nätsurfare, företag och myndigheter är skräppost - spam - ett växande problem. Det irriterar, upprör, tar tid och kostar pengar. Om det fanns något enkelt lagstiftningstrick att stoppa skräpposten med, skulle jag med glädje rösta för det. Men när regeringen idag försöker trumfa igenom ett spamförbud i riksdagen riskerar det att lura många internetanvändare, dränera respekten för rättssamhället och förolämpa de många företagare som
idag använder Internet som en legitim marknadsföringskanal.

Först: Regeringens spamförbud är ett kraftfullt slag i luften. Det är en politisk illusion. Majoriteten av all spam kommer från USA, och där kommer lagen inte att tillämpas. I USA skickades mer spam efter det att den amerikanska CANSPAM-lagen drevs igenom. Ansedda nättidningen The Register konstaterade att lagen kommit att betyda "I Can spam!" - jag får spamma - mer än något annat.

Lagen kommer i bästa fall helt att sakna verkan. Men det är sannolikt att regeringens förslag kommer att spela i händerna på oseriösa bedragare som redan idag använder Internet för att begå brott. Det ökända
modemkidnapparföretaget Trom Brom Srom har använt nya e-postlagar till att skänka sina skumraskaffärer legitimitet. På samma sätt kommer de skräppostare som är fräckast att använda regeringens lagförslag. Längst ned i e-breven riskerar vi i framtiden läsa att "detta e-brev skickades i
enlighet med den lagen om marknadsföring via e-post". Allt för att sedan samla in e-postadresser att användas till ytterligare spam.

Till det hoppfulla! Det går att bekämpa spam utan regeringens förbud. Utvecklingen av filterprogramvaror och andra hjälpmedel för att stoppa spam går snabbt. Bill Gates förutspådde nyligen att spamproblemet kommer att försvinna på två år. Det kanske tar längre tid, men till sist kommer vi att besegra skräpposten med teknisk innovation, entreprenörskap och den mänskliga uppfinningsrikedomen.

Det är de goda nyheterna. De dåliga är att när vi besegrat skräpposten kommer vi fortfarande att ha kvar regeringens lag. Vi skulle alltså behöva filter för dåliga socialdemokratiska lagförslag i riksdagen!

En lag som är så otydlig att vi fortfarande inte vet om meningen med den varit att förbjuda kundklubbar som omfattar flera olika företag eller vilka produkter ett företag får marknadsföra till dem som redan är kunder hos dem. Entreprenörer kommer tvingas att betala dyrt för regeringens slarviga lagstiftning i både tid och rådgivningskostnader. Konsumenter riskerar bli utan information om prissänkningar på deras favoritprylar i
deras favoritbutiker.

Jag avskyr - som de flesta andra - skräppost. Det enda jag ogillar mer är skräplagar som hotar respekten för rättssystemet, riskerar yttrandefriheten och entreprenörernas möjligheter att lösa spamproblemet -
lagar som stiftas för billiga politiska poänger utan ansats att lösa de verkliga problemen. Jag kommer att rösta nej till en sådan lag idag när jag röstar nej till regeringens förslag om förbud mot obeställd e-post.


Om författaren

Författare:
Henrik Von Sydow

Om artikeln

Publicerad: 03 mar 2004 11:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: