sourze.se

Sex, lögner och falsk terapi

Ja kära vänner - nu har det faktiskt hänt IGEN! Ytterligare en man som dömdes oskyldigt för allvarligt sexbrott visar sig vara ett offer för rättssamhällets slarv!

Ni kanske kommer ihåg skandalen i pressen under våren 2002 där feta rubriker talade om för oss hur pappan som skulle ha utnyttjat sin dotter grovt sexuellt dömdes av Hovrätten till åtta års fängelse. Jag kan avslöja nu att jag, genom att ha studerat handlingarna i målet, redan då förstått att just den här mannen blev oskyldigt dömd.

Nu vet jag vad många tycker: Åh Nej! Inte en till artikel om oskyldigt dömda män av Billy Butt! Alvunger & Company kommer med deras argument emot och gycklaren Per W kommer med sina "standard dumma kommentarer" som inte biter på någon annan än honom själv. Men sanningen är att oskyldigt dömda män i slarvigt utredda sexbrott under senare år har avslöjats på löpande band och det faktumet kan ingen motargumentera då bevis finns i Högsta Domstolens arkiv.

Just nu handlar det om en man som dömdes på grund av ett expertutlåtande som tycks ha fäst sig hos dometolsledamöterna. läs Aftonbladet Länk: aftonbladet.se Enligt experten som kallade sig för "psykoterapeut" rådde det ingen som helst tvivel om att flickan talade sanningen om de påstådda övergreppen från sin pappas sida. Men nu har denna s.k. "experten" avslöjats som en bluff som ljugit i rätten och en polisutredning om mened pågår hos länskriminalen i Malmö. Frågan är bara vad "experten" kan komma att få för straff i fall han blir dömd? Vad sägs om det tidigare exemplet i fallet rörande en elektriker från Värmdö 1994 där pyskologen vars utlåtande blev avgörande för domstolens agerande och mannen som aldrig någonsin hade rört sin dotter sexuellt skickades i väg till finkan på tre års straff. Några år senare växte flickan upp och "kom på" att det hela varit en enda bluff och att hon utnyttjades av sin psykolog som drev fram den fällande domen. Efter tappra försök av flickan att övertyga Högsta Domstolen fick mannen resning och skadestånd - men psykoterapeuten då? Det blev en enda liten "varning" genom en prick av Socialstyrelsen - ingenting mer! Detta gör att alla svenska medborgare som bryr sig om rättssäkerheten bör reagera nu i fall det visar sig att psykoterapeuten i det aktuella fallet ljög i rätten och inte blir ordentligt straffad. Själv litar jag inte ett dugg på rättsväsendets förmåga att straffa rätt. Det blir troligen samhällstjänst eller böter eller i sämsta fall villkorligt dom!

Massmedia har också ett ansvar att föra en större debatt om de oskyldiga. Givetvis har detta skett mycket på senare år. Senast i SVTs Uppdrag Granskning ganskla nyligen, men debatten är alldeles för liten jämfört med debatten som brukar pågå när männen anklagas för brotten! Det finns också dem som argumenterar för att vi har ett bra rättssystem därför att sådana här misstag kan "rättas till" - men herregud varför måste misstagen ske överhuvudtaget? De sker därför att svenska domare tror sig ibland kunna leka Gud och skilja mellan sanningen och lögn. De tror att de kan läsa på pannarna av individerna i ett mål vilken av dem är mest trovärdig och det värsta av allt är att detta korkade sätt att döma skickar inte bara i väg oskyldiga män till fängelse utan det skickar ännu fler SKYLDIGA män fria ur rättssalarna!

I och med att mannen i det aktuella fallet nu med stor sannolikhet kommer att beviljas resning blir han den 48:e mannen i Sverige sedan 1996 att bli offer för bevisad felaktigt frihetsberövande. Det finns inte ett annat EU-land med ett så pinsamt dåligt förflutet i denna typ av rättsfrågor! Frågan nu är hur länge våra politiker och vårt svenska rättsväsende tänker låta detta fortgå? Eller kommer de, i vanligt ordning att "beklaga" den felaktiga domen, betala ut skadestånd från dina och mina hårt tjänade skattepengar och sedan försöka tysta ned saken? Nej Kära vänner det är bara att konstatera att vårt lilla avlånga land återigen har hamnat i träsket och vårt rättsväsende återigen sänkt sin egen trovärdighet.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 02 mar 2004 15:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: