sourze.se

Svar till Jan Schmidt

Jan Schmidt bygger luftslott och blir arg när någon påpekar bristerna. Det är inte vänsterpolitik jag kritiserar, utan partiets oförmåga att ta avstånd från det förflutna och känna empati för offren.

Den som stoppar huvudet i sanden skyltar alltid med ändan. Något som passar bra in på Jan Schmidts resonemang. Man kan undra om han överhuvudtaget har brytt sig om att läsa min artikel eller bara ögnat igenom rubriken? Kanske borde han lägga mer tid på att läsa hela artiklar, och mindre tid åt dåligt underbyggda bortförklaringar. Om man bemöter ett debattinlägg är det ju rimligt att åtminstone hålla sig till ämnet.

Jan Schmidts artikel är ett klassiskt retoriskt exempel där författaren vädjar till läsarens pathos. Skyll ifrån dig, ta upp dina egna eller din politiks förträffligheter, svartmåla motståndarens och ta patent på allmänmänskliga frågor som rör och berör människor för egen räkning. Allt för att få bort fokus från huvudfrågan, så att de dåliga argumenten slipper ventileras.

Hade han läst hela artikeln "Vänstern borde skämmas" hade han insett att den inte handlar om vänsterrörelsen men om hur ett demokratiskt riksdagsparti kan rösta fram en falang som säger sig stödja kommunismen med Lars Ohly i spetsen. Vänsterpartiet har många bra frågor på sin agenda och kritiken är inte riktad mot partiet p g a deras politiska riksdagsfrågor. Kritiken kommer av hur man kan rättfärdiga kommunismen. Speciellt som partiet under tidigare ledning valde att ta bort K:et i sitt partinamn. VPK blev Vänsterpartiet. Något som många har glömt bort.

Jan Schmidt tappar fokus och försöker blanda bort korten. Hans artikel handlar till 95 procent om allmänt hållna frågor som rör grundläggande liberala och mänskliga rättigheter och som han tar patent på för vänsterns räkning. Kommunismen berörs på tre rader. Nämligen med orden "jag har aldrig stött Stalin. Jag har aldrig skickat någon till Gulag. Jag har inte mördat miljontals ryska bönder! Jag har inte invaderat Tjeckoslovakien". Nähä. Men varför då försvara kommunismen? Varför inte erkänna dess misslyckande och tragiska resultat. Varför inte ta avstånd från systemet? Uppenbarligen vill han bagatellisera de tragedier som har hänt i det förflutna. Varför ska jag bry mig om 32 miljoner som dog för 50 år sedan? Eller de som torterades och utrotades i Kambodja. Eller offren på Himmelska fridens torg? Det är lättare att stoppa huvudet i sanden.

Orden "Ninna Bengtssons åsiktspolare" återkommer i artikeln. Nu är jag faktiskt väldigt nyfiken, vilka är de? Skulle vara tacksam att få veta så jag kan hitta fler människor som vill sälja förorenat vatten till u-länder, förhindra mat till behövande och i övrigt bekämpa alla demokratiska regler. Jag vill inget hellre att se utslagna människor på gatorna, fler svältkatastrofer i världen, gärna fattiga som blir fattigare och helst av allt att jorden går under. I alla fall enligt Jan Schmidt.

Nu tror jag att Jan Schmidt skulle bli rätt förvånad om han kände till min politiska åsikt. Det räcker med att säga att jag arbetar för mänskliga rättigheter och demokrati. Mot rasism, främlingsfientlighet, homofobi och nazism. Kommunismen är en politisk inriktning som har lett till folkmord, terror, åsiktsförtryck och tvångskollektivisering. Det är detta min artikel handlar om. En kritik mot vissa falanger inom partiet som väljer att stå upp för denna inriktning och vinner en seger mot mer reformsinnade och liberala vänsterpartister. Att döma offren för kommunismens brott till en "andra död" genom att bagatellisera och försöka glömma brotten. Detta gör att vänstern som parti borde skämmas, inte Jan Schmidt individuellt.

Kanske var rubriken alltför provokativ. Uppenbarligen stack den många i ögonen, men den fick till stånd en debatt och det är viktigt. Jag är inte vänster och absolut inte höger. Jag är för demokrati och medmänsklighet. Och i en demokrati hör varken nazism, rasism eller kommunism hemma. I det här landet råder yttrandefrihet. Du kan inte fängslas för att du uttrycker dina åsikter, mördas av det enkla skälet att du bär glasögon eller skeppas till ett svenskt Gulag. Men kanske är det detta som Jan Schmidts "åsiktspolare" eftersträvar om de försvarar systemet. Å andra sidan är den tryggast som bygger luftslott.


Om författaren

Författare:
Ninna Bengtsson

Om artikeln

Publicerad: 01 mar 2004 17:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: